Művészeti pARTy és fiatal tehetségek bemutatkozása

A Pécsi Galériák és a Kemence Galéria programjai.

A Kortárs Junior a Pécsi Galériák múzeumpedagógiai programja, mellyel általános-és középiskolás diákok számára kínál kiállításokhoz kapcsolódó kreatív foglalkozásokat. A megszokott programok mellett több új projekt indul, amelyek a fiatalok és művészet közötti kapcsolatot erősítik.

Kortárs Junior – pARTy

Bánkuti Gellért és Szelényi Bernát koncertjével elindult egy hiánypótló, fiataloknak szóló programsorozat az m21 Galériában, a Kortás Junior pARTy. Miért hiánypótló? Mert az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó, szórakoztató, zenés estékkel várják a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályt. A cél, hogy az ifjúság magáénak érezze a galériában található műtárgyakat és kapcsolódjon hozzá. A folytatásban havi egy alkalommal pécsi középiskolás diákokból álló zenekarok lépnek fel. A kiállításokhoz úgy kapcsolódnak, hogy a zenekar a saját számai közül kiválaszt egyet, amely valamelyik műtárgyhoz kötődik.

A következő fellépők: április 6-án az U16, május 5-én pedig a Porszem koncertje hallható.

Részletek itt,   és   itt.

Fiatal tehetségek a Kemence Galériában

A Zsolnay Negyed E78-as épületében található Kemence Galéria 2013-tól rendszeresen fogad be és szervez önálló kiállításokat és fesztiválokhoz, rendezvényekhez kapcsolódó tárlatokat, kísérőeseményeket. A Művészeti Kar közelsége ezt a szerepet nagyban elősegítette, egyre több kiállító a kar hallgatói közül került ki. A Kemence Galéria kiemelt célközönségét a gyerekek és a fiataok alkotják, így az idei kiállítási koncepció is nekik kedvez.

A 2023-as év első felében olyan vizuális művészeti neveléssel foglalkozó iskolák és szervezetek mutatkozhatnak be itt kiállítással, amelyek magas szinten foglalkoznak kortárs vizuális nevelési irányzatokkal, illetve tevékenységük kikerülhetetlen az általános iskolás korosztály számára. A szervezők nemcsak a tehetséggondozással foglalkozó művészeti iskolákat, alapítványokat és művésztanárok szakköreit mutatják be, hanem olyan tudatos, művészetterápiás foglakozást alkalmazó projekteket is, amelyek kiemelkedőek ezen a területen.

Kiállítások, közös projektek:

• Szent Mór Alapfokú Művészeti Iskola (március 8. – március 31.)

• Pécsi Martyn Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (április 13. – május 7.)

• Mandulafa Waldorf Alapfokú Művészeti Iskola (május)

• Zsin Bence képzőművész (segni mossi) (június)

A kiállítások időtartama alatt foglalkozásokat, beszélgetéseket és szakmai találkozókat is tartanak.