Mesés idők dalai klasszikus zenei köntösben

Kovács Kati és Balázs János a Cziffra Fesztiválon.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival.

A Cziffra Fesztivál április 5-i koncertjén, a MOMKult színpadán újszerű zenei élmény születik a már jól ismert slágerekből Balázs János zongoraművész közreműködésével. A koncerten többek között azok az immár klasszikussá nemesült dallamok csendülnek fel, amelyek meghatározták az elmúlt hatvan évet, és mindannyiunk számára hordoznak valamilyen jelentést. Az előadók közös célja, hogy felelevenítsék és új, klasszikus zenei köntösbe csomagolják hazánk könnyűzenei fénykorának dalait, melyeket egy egész ország énekelt, sőt énekel a mai napig.

Az est folyamán a közönség számára is egyértelművé válik majd, hogy ezeket a slágereket olyan kiváló módon írták meg és hangszerelték, hogy klasszikus zongorakísérettel új életre kelnek. Kovács Kati és Balázs János ezen az estén egyedi produkciót alkot meg, hiszen az énekesnő még sohasem adott koncertet klasszikus zongorával kiegészülve, így mindkét művész számára izgalmas a vállalkozás. Nem idegen azonban a Cziffra Fesztivál karakterétől a műfajok ilyenfajta találkozása, hiszen Cziffra György bárzongoristaként eltöltött éveire reflektálva számos különleges, fúziós koncertet élvezhet a közönség évről-évre.

A zenés utazás közben Gundel Takács Gábor páratlan karakterével, a két előadóval közösen idézi fel ezúttal is a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

"A műfaji nyitottság rendkívül fontos volt Cziffra György számára és ezáltal az őróla elnevezett fesztiválunknak fontos része, hogy a klasszikus zenei koncertek mellett hazánk és a világ olyan ikonikus könnyűzenei előadóit megmutassuk egy klasszikus zenei légkörben, amely a legmagasabb értéket képviseli. Ezek a jelzők Kovács Katira mind igazak és nagyon boldog vagyok, hogy elfogadta a felkérésünket, hogy azokat az elképesztően igényesen megírt és előadott dalokat, amelyek kötődnek a nevéhez, most a zongora által klasszikus verzióban, klasszikus zenei alapokra helyezve megmutassuk. Azokból az ikonikus dalokból, amiknek hosszú sora ott van a lelkünkben, sikerült kiválogatni azokat a dalokat amelyeket leginkább lehet zongora-szerűen, egy szál zongorával előadni mindenféle gitár és dobkíséret nélkül.”  (Balázs János)

"Először megdöbbentem János felkérésén, visszakérdeztem, hogy biztos engem keresel? De persze tudom, hogy a zenében nincsenek igazán határok, és csak egy lépés, hogy a könnyűzenei dalokat is le lehet kísérni másféle, akár egészen komoly stílusban és nem is idegenek egymástól” (Kovács Kati)

A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak.

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. Támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Rekeczky Csaba.