A pajtától a templomig

Március 25-én ingyenes építészeti kerekasztal-beszélgetést tartanak a Pesti Vigadóban.

Az Essentia Artis kiállítás és programsorozat részeként március 25-én 14 órától A pajtától a templomig címmel az MMA-ösztöndíjasok építész szekciójának bemutatkozó beszélgetését tartják a Duna-parti Tündérpalotában. Az Essentia Artis az MMA 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kortárs zárókiállítása. A tárlaton és a hozzá kapcsolódó egy hónapig tartó programsorozaton 9 művészeti ágból (építőművészet, film- és fotóművészet, képzőművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, népművészet, színházművészet, művészetelmélet és zeneművészet) 70 alkotó mutatkozik be.

Az építészeti kerekasztal keretében Várallyay Réka Juliannát, Hathy Zsuzsannát, Esztány Győzőt, Pisnjak Atillát, Sajtos Gábort, Fábián Gábort, Turi Gergőt, Bakucz Andrást kérdezi Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A szakemberek olyan kérdéseket vitatnak meg, mint például miképp lehet az egykori csűrökbe modern szálláshelyeket tervezni? Hogyan lehet új rendeltetésekkel megtölteni az egykori királyi palota alatti, sziklába vájt pincerendszert Abasáron? Hogyan fogalmazható meg a fény- és színalkalmazás elmélete az építészet által?

A március 25-én, 14 órakor kezdődő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

A rendezvény ösztöndíjas művészei: (részlet a bemutatkozásukból)

Bakucz András

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének elvégzését követően építészként, belsőépítészként dolgozom Szombathelyen. A BORDER Építésziroda vezetőjeként lakó- és középületeket, műemléki felújításokat tervezek, valamint főépítészi munkát végzek.

Esztány Győző

Székelyföldön dolgozó építészként régóta foglalkoztat a vidék építészetének múltja, jelene, de leginkább jövője. Kutatási témám: a népi és ihletettségű, hagyományban gyökerező, megújuló és szerves (organikus) helyi építőművészet.

Fábián Gábor

Az utóbbi években előtérbe került a meglévő épületek hasznosításának kérdése. Az arkt építész stúdió keretein belül különféle épületfelújítási stratégiákkal kísérletezünk, mind tervezési, mind finanszírozási téren.

Hathy Zsuzsanna Judit

Mind tervezői gyakorlatom, mind főépítészi és tervtanácsi tapasztalatom azt mutatja, hogy a legjobb tervekben is sokszor elsikkad a bejárat fontossága, eleganciája. Ugyanakkor a történeti épületek megismerésekor mindig az épület bejáratának gondos megfogalmazása tűnhet fel.

Pisnjak Atilla

Nagy valószínűséggel többek közt azért választhattam a művészettörténészi pályát, mert mindig is érdekelt az emberi kreativitás, a szellemi és tárgyi alkotó munka. Szakmai munkásságomat erőteljesen meghatározza a szűkebb szülőföldemhez, a szlovéniai Muravidékhez való kötődés, ami már az egyetemi tanulmányaim alatt is megmutatkozott.

Sajtos Gábor

Az építészetet hivatásként élem meg, építésznek lenni elhivatottság, csak így tudom elképzelni. Építészeti hitvallásom alapján a munkáim a lényeg kiemelésére, az adottságok és lehetőségek átgondolására és értelmezésére, a régi és az új viszonyának elemzésére épülnek.

Turi Gergő

Az alapképzést az Ybl Miklós Építéstudományi Karon, míg a mesterképzést a Műegyetemen végeztem. Felsőoktatási éveim alatt a tanulmányoknál jóval fontosabbnak éltem meg az építőtáborokat, amelyekből különböző egyetemek és szervezetek keretein belül öt alkalommal vettem részt.

Várallyay Réka

Erdély mindig elvarázsolt. Kezdetben a hegyek, később - a szakdolgozat témát keresve - a kastélyok és az udvarházak, majd a munkám: a határon túli értékek védelme. Tizenöt éve én is Erdélybe költöztem, családommal egy 17. századi kis udvarházban élünk a háromszéki Bikfalván.