Cziffra Fesztivál Zalaegerszegen

Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulóján a Cziffra Fesztivál március 31-én Zalaegerszegen várja a közönséget.

A Cziffra Fesztivál komplex programkínálata várja az érdeklődőket Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben március 31-én 19.00 órakor, amikor Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában megszólalnak, azok a művek, amelyek Cziffra György 1983-as zalaegerszegi hangversenyén hangzottak el. Az eseményen Farkas Ignác színművész részleteket olvas fel Cziffra György: Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből és levetítik a nemrég bemutatott „Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal” című filmet is, valamint a résztvevők megkóstolhatják a fesztivál borát, a Takler Pincészet által készített Rubatot.

Sokat adott Európának és a világ kultúrájának Cziffra György zongoraművész. A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Hangverseny- és Kiállítóterem nyitóhangversenye a Cziffra Fesztivál keretei között a művész 1983-as legendás zalaegerszegi koncertjének állít emléket. Műsoron a 40 évvel ezelőtti hangverseny repertoárja, kiegészítve Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből felolvasott részlettekkel, Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában. Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással. Ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, aki ezen az esten is bizonyítja majd, hogy „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Az esemény szünetében egyszeri alkalommal lehetőség lesz a Fesztivál borát, a Takler Pincészet által készített limitált kiadású Rubatot megkóstolni, amelyet az érdeklődök a büfében vásárolhatnak meg.

A koncert után levetítik a Cziffra György életéről szóló „Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal” című filmet (rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter; producer: Lajos Tamás)

Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja.

Műsor:

Schubert: Asz-dúr impromptu op. 90

Chopin: Asz-dúr (hősi) polonéz, op. 53

Liszt: É-dúr polonéz

Liszt: Valse-impromptu

Chopin: Esz-dúr keringő, op. 18

Chopin: Asz-dúr ballada, op. 47

Liszt: Szerelmi álmok

Schumann-Liszt: Widmung

Liszt: 6. magyar rapszódia

Jegyek vásárolhatók nyitvatartási időben a Keresztury Dezső VMK-ban, valamint online az oldalon. A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. Támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Rekeczky Csaba.

(Balázs János fotó: Emmer László, Cziffra György fotó: Kresz Albert)