CGI felvételekkel rekonstruálták a Bismarck utolsó óráit

Winston Churchill 1941 májusában adta utasításba, hogy a Bismarckot el kell süllyeszteni.

A német tengeri haderő zászlóshajója május 24-én, mindössze 8 perc alatt küldte tengerfenékre a brit királyi haditengerészet büszkeségét, az HMS Hoodot, és újabb prédára vadászott. A cél egyértelmű volt: meg kellett állítani! A könyörtelen hajszát dokumentálja modern CGI felvételekkel, újrajátszott jelenetek és tanúvallomások segítségével a Bismarck: Az utolsó 24 óra című dokumentumfilm, amely 2023. április 1-jén 21 órakor debütál a Viasat History műsorán.

Bismarck, a szörnyeteg

1941-ben Hitler ki akarta éheztetni a szövetségeseket, ezért utasításba adta a haditengerészetnek, hogy minden kereskedelmi hajót süllyesszenek el, ami utánpótlást szállíthat. Két masszív hajó, a Scharhorst és a Gneisenau már 48-at elpusztított közülük, és még csak ekkor kapcsolódott be a pusztításba a Bismarck. Ez a hadihajó 41.700 tonnát nyomott, 241 méter hosszú volt, 8 db 15 hüvelykes ágyúval volt felszerelve. Csúcssebessége elérte a 30 csomót, azaz gyorsabb volt a brit haditengerészet bármelyik egységénél. Kapitánya a rettegett Gunther Lutjens volt, aki „illusztris” karrierje során már 22 kereskedelmi hajót küldött tengerfenékre és az ő irányítása alatt rohamozták meg Dániát és Norvégiát. Jó példa a hajó erősségére, hogy mindössze 8 perc elég volt ahhoz, hogy elpusztítsa az HMS Hoodot, aminek pont a lőszerraktárát sikerült telibe találni, így aztán robbanások egész sorozata tépte cafatokra a brit haditengerészet büszkeségét. Az 1415 lelket számláló legénységből mindössze hárman élték túl a támadást. A környéken hajózó britek ugyan azonnal üldözőbe vették a Bismarckot, de Lutjensék könnyedén megléptek előlük.

Churchill kiadta a parancsot: kezdetét veszi a hajsza

Miután Churchill utasításba adta a Bismarck kilövését, a brit haditengerészet kétféleképpen találhatta meg a célpontot: repülővel, hogy a tengert felülről kémlelve próbálják meg feltárni a hadihajó rejtekhelyét, vagy pedig konvojban közlekedő hajókkal, amelyek járőrözés közben próbálják meg kiszúrni az ellenséges járművet. Végül egy Lutiens által küldött üzenet segítette a briteket közelebb a célhoz. A jelek kódolása után az üldözők közül egy egész flotta vette célba a Bismarckot, köztük egy repülőgéphordozóval, amelyről azonnal felszállt néhány Swordfish – ezek elavult külsejük ellenére igen hatékony torpedóbombázóknak számítottak. Volt egy-két téves lövés, de a menekülő hadihajót szemből is várta egy szövetséges, ami immáron pontosan beazonosította a pozícióját és sebességét. A Swordfishek ezúttal a megfelelő célpontra repültek rá, méghozzá azzal a feladattal, hogy tegyék tönkre a propellereket és a kormányművet, hogy a Bismarck irányíthatatlanná váljon. De ezt Lutjens és a hajója nyolc ágyúja sem akarta szó nélkül hagyni. Mivel a Swordfishek úgy manővereztek, mintha lehulló falevelek lennének, azokat pedig igen nehéz eltalálni – a küldetés sikerrel járt, a hadihajó kormányozhatatlanul pont az őt üldöző flotta felé sodródott, majd egy végső összecsapást követően elsüllyedt.

Ezeket az éles órákat adja vissza a Viasat History nézőinek a Bismarck: Az utolsó 24 óra című dokumentumfilm.