Idén is várja az érdeklődőket az Ellenpont Sci-Fi és Fantasy Minifesztivál

Zsoldos Péter születésének évfordulója a science-fiction és a fantasy hazai ünnepe.

Vetítésekkel, beszélgetésekkel és természetesen a róla elnevezett díj átadásával várják a nézőket a Cinema MOM-ban április 20-án. A Pannónia Entertainment ismét vendégül látja a délutántól estig tartó egynapos Ellenpont Minifesztivált, amelynek idei partnerei a Roboraptor, a Libri és a Papageno. A program négy pontból áll és 15:30-tól kb. 22:30-ig tart majd a szünetekkel együtt.

15:30: MOME rövidfilm program

A fesztivál keretében levetítésre kerül egy nagyjából egyórás blokk magyar sci-fi animációs rövidfilmekből. Az összeállítás a Kecskeméti Animációs Műhely és a MOME fiatal alkotóinak munkáiból tevődik össze, ezzel támogatva a sci-fi műfajában értékes műveket készítő magyar filmeseket. A blokkban látható lesz:

    a 17 perces Remete sziget Mariai Gábortól,

    a hét és félperces A forrás és a torony Kádár Melindától,

    a 22 perces A mosógépen túl Molnár Esztertől,

    és a 10 perces A World in Chaos David Crisptől

17:00: Kerekasztal beszélgetés a magyar fantasztikus filmek helyzetéről

 Scheirich Zsófia, a Roboraptor szerkesztőjének vendégei olyan rendezők, akik az elmúlt egy évben egészestés, sci-fi elemeket is tartalmazó filmekkel jelentkeztek. Itt lesz:

 Baranyi Benő, a tavaly májusban bemutatott ifjúsági időhurkos Zanox – Kockázatok és mellékhatások direktora;

 az újságíróból filmessé avanzsált Zsótér Indi Dániel, a tavaly nyáron az HBO Max-on debütált, majd a hónap elején Koppenhágáig eljutó szkeccsfilm, A Karantén Zóna rendezője,

 valamint Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, akik a Berlinálén induló, március végétől pedig a hazai mozikban is aktuálisan futó rotoszkóp animációval készült, 2123 disztópikus Magyarországán játszódó Műanyag égbolton dolgoztak hosszú éveken át

18:00: A Zsoldos Péter-díj átadása

A legismertebb magyar science fiction író születésnapján adják át a róla elnevezett elismerést a legjobb regény, novella és fordítás kategóriákban, amelyet rövid beszélgetés követ a díjazottakkal.

20:00: ingyenes filmvetítések

Előzetes regisztrációhoz kötötten lehetőség nyílik majd megtekinteni az 1979-es első Star Trek mozifilmet (143 perc) és az 1997-es Halálhajót (96 perc) Sam Neill és Laurence Fishburne főszereplésével.

Bár nem a minifesztivál része, de ugyanezen a napon indul a Pannónia Entertainment Rambo trilógiás eseményének második hete, így az esti vetítésekkel némileg párhuzamosan, 19:30-tól a Rambo II. is műsoron lesz a Cinema Momban, az már rendes jegyvétellel látogathatóan.