Pastorale 2023/2 - Mester és tanítványai

Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében.

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A negyedszázados múltra visszatekintő, egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi sorozat legújabb programjában a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékének vezető professzorát, a Liszt-díjas, világjáró csellóművészt, Várdai Istvánt, valamint nyolc kiemelkedően tehetséges magyar és külföldi tanítványát ismerheti meg a közönség április 29-én.  A „Mester és tanítványai” című programban romantikus zeneszerzők: Csajkovszkij és Dvořák művei csendülnek fel, valamint egy kortárs olasz komponista, Giovanni Sollima kompozíciója is elhangzik.  A Szent István Filharmonikusokat Várdai István vezényli. A Pastorale sorozat házigazdái; Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész, az előadások szerkesztője és műsorvezetője és Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője.

A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint operaelőadást és táncprogramot is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik.

A 2023-as Pastorale-sorozat második, áprilisi előadása egy olyan belső sorozatba illeszkedik, amely mester és tanítványa viszonyát mutatja be, a sok gyönyörű muzsikát beszélgetésekkel fűszerezve. Korábban Stuller Gyula hegedűművész és tanítványa: Zerkula György, majd Kertesi Ingrid operaénekenő és tanítványa: Subedi Anna mutatkozott be egy-egy nagyszerű hangversennyel. Mesterként most egy világklasszis gordonkaművészt köszönthetünk: a Liszt-díjas Várdai Istvánt, aki több rangos nemzetközi verseny győztese, a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékének vezetője és a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója. A Pastorale-sorozatban most másodszor fellépő Várdai István így nyilatkozott: „Nem véletlen, hogy a cselló tetszett meg nekem, mert hangzásában, hangfekvésében ez a hangszer áll legközelebb az emberi hanghoz”. A még csak 37 esztendős, de már tanárként is jelentős sikereket elért művész Bécsből hozza el magyar és külföldi növendékeit a Pesti Vigadó színpadára.   

A koncert első részét egy kortárs csellóművész-zeneszerző, az olasz Giovanni Sollima néhány évtizede nyolc csellóra átírt, igen hatásos kompozíciójával indítják, majd a romantikáé lesz a főszerep: a cseh Antonín Dvořák természetidéző, lírai darabja, Az erdő csendje után az Amerikába való utazása előtti búcsúturnéra komponált g-moll rondó következik. Ezután az orosz Csajkovszkij éjszakai zenéje, azaz Noktürnje csendül fel, majd a Pezzo capriccioso („szeszélyes darab”), mely utóbbi a gordonka érzelmesen éneklő és lélegzetelállítóan virtuóz oldalát egyaránt megmutatja. A második részben minden idők egyik legsikeresebb versenyműve, Dvořák h-moll csellóversenye szólal meg, abból az időszakból, amit a cseh mester a New York-i Zeneakadémia élén töltött. A nagyszabású darab mindhárom tételét más-más növendék játssza majd. A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat Várdai István vezényli, aki az utóbbi időben karmesterként is egyre gyakrabban örvendezteti meg közönségét. 

2023. április 29., szombat 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem

Pastorale 2023/2 - Mester és tanítványai

                              Főszerepben: Várdai István gordonkaművész és növendékei

Műsor

  Giovanni Sollima: Violoncelles, vibrez! 

  Antonín Dvořák: Az erdő csendje, Op. 68

  Antonín Dvořák: g-moll rondó, Op. 94

  Pjotr Iljics Csajkovszkij: Noktürn, Op. 19 

  Pjotr Iljics Csajkovszkij: Pezzo capriccioso, Op. 62

  Antonín Dvořák: h-moll csellóverseny, Op. 104

A gordonka szólisták Várdai István bécsi tanítványai:

  Jakob Arndt

  Xiang Chen

  Hartmann Domonkos

  Filip Krzeszowiec

  Alina Morger

  Ella Schmalzl

  Stéger Endre

  Temesvári Bence

A Szent István Filharmonikusokat Várdai István vezényli.

Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

További információ itt.