Ismét hatalmas érdeklődés övezte a New Yorkban a badacsonyi borokat

Hagyományos sétakóstoló keretén belül a közönség a borvidék összes fontosabb termőhelyét megismerhette.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ismét hatalmas érdeklődés övezte a patinás budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, az április 22-én megrendezett Badacsony New Yorkban eseményt. A tizenkettedik alkalommal megtartott seregszemle ismét bebizonyította, milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az egymás iránti tisztelet, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit, ezzel is öregbítve a borvidéket és a badacsonyi bor hírnevét. A borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás és összetartozás szimbólumaként létrejött eseményen a Badacsonyi borvidék borászatai mellett bemutatkoztak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is, akik kínálatukkal nagyszerűen kiegészítették és teljessé tették a színvonalas rendezvényt.

„Mindannyiunk számára nagy öröm a sok pozitív visszajelzés, és az, hogy rengeteg vendég kiemelte, hogy rossz borral nem találkozott a rendezvényen. Ez is bizonyítja milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban a borvidék. Az előkóstolás is elősegítette, hogy a rendezvényre csak hibátlan borok kerülhessenek. Összességében egy sikeres és jól megszervezett eseményt tudhatunk magunk mögött, ahol örömünkre néhány olyan viszonteladóval is megismerkedtünk, aki komolyan érdeklődött a boraink iránt. – mondta a szervezőbizottság részéről Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében és koordinálásában, illetve a badacsonyi borászok közreműködésével az idén tizenkettedik alkalommal megrendezett hagyományos borvidéki sétakóstoló keretén belül a közönség a borvidék összes fontosabb termőhelyét megismerhette a borokon keresztül, hiszen az eseményen jelen voltak a Badacsony-hegy, a Szent György-hegy, a Kisörsi-hegy, a Tóti-hegy, az Ábrahám-hegy, valamint a Csobánc ismert és feltörekvő pincészetei. Ezt az élményt fokozta továbbá a Róma teremben elhelyezett két kivetítőn folyamatosan futó borvidéki fotókból készült rövid filmek látványa is, amelyeken keresztül a vendégek gazdag és színes ízelítőt kaphattak a Badacsonyi borvidék páratlan szépségéből, sajátos hangulatából és az itt gazdálkodó borászatokból.

Az elmúlt években olyan nagy volt az érdeklődés, hogy annak érdekében, hogy a rendezvény az értékei mellett megtartsa az eleganciáját is, idén 300 főben korlátoztuk a jegyeladást, és a VIP listát is szűkítettük. Szerencsére minden jegy gyorsan elfogyott, ami külön öröm a szervezők és a kiállító borászatok számára is. Már a helyszínen is nagyon jó volt a rendezvénynek a visszhangja, a rengeteg vendég mellett sok meghívott partner, sommelier és borszakújságíró is megjelent. Reméljük, mindenki viszi majd ennek a nagyszerű kezdeményezésnek a jó hírét. A magunk részéről nyugodtan elmondhatjuk, hogy a rendezvény elérte a kitűzött célját, és már most várjuk a következőt. – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az „Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás.  

A pezsgéssel teli, teltházas teremben a borok kóstolása és a borászokkal való jókedvű beszélgetések mellett a látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is. Újdonságként az előtérben elhelyezett molinókból a vendégek azt is megtudhatták, hogy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület weboldalán elindult a borvidék online magazinja. A projekt célja, hogy a borvidéket, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, még láthatóbbá tegye egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni az online magazint, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket.

A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő mesterkurzus is telt házzal zajlott, amelynek keretében Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, valamint Wolf András, a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

„A rendezvény az előzetes várakozásainknak megfelelően látogatók szempontjából is nagyon jól teljesített. Jól szemléltetik ezt a tényt az összesített adatok, ezek alapján több mint 600 vendég, ezen belül 326 jegyvásárló, valamint 305 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi borok és a borosgazdák iránt. Szerénység nélkül kijelenthetem, hogy Magyarország egyik legszínvonalasabb borkóstoló rendezvényét sikerült közös erővel és munkával megszerveznünk, mely mintaként szolgálhat sok más ilyen jellegű eseménynek. Maga a mesterkurzus, ami valójában egy éttermi fine dining kalandozásnak felelt meg, egy igazi csoda volt. – méltatta az eseményt a szervezőbizottság elnöke, Váli Péter, aki hozzátette, hogy az idei Badacsony New Yorkban minden idők egyik legjobban sikerült rendezvénye volt.

Az eseményen a látogatók idén is kiválasztották a számukra legkedvesebb badacsonyi borászt, bort, illetve a kedvenc borvidéki programjukat. A legtöbb szavazatot a Málik Pince, illetve a Kéknyelű kapta, a programoknál a Badacsony Bor7 lett a befutó.

Aki szeretne még jobban elmélyülni a karakteres, minerális badacsonyi borok világában, annak mindenképpen megéri felkeresni a borvidéket és személyesen is megtapasztalni ennek szépségét. Erre többek között a Káptalantóti Istvándy Ligetben 2023. május 13-án ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kéknyelű Piknik, vagy az évtizedes múlttal rendelkező, májustól októberig tartó Bortriatlon rendezvénysorozat tökéletes alkalom. Utóbbi keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját – a Szürkebarátot, a Kéknyelűt és az Olaszrizlinget – ismerhetik meg a látogatók.