Esélyegyenlőségi napot tartottak Zuglóban

Jelnyelvi kórus kísérte Zséda fellépését.

Zséda és a Nem adom fel! koncertjeivel és a zuglói jelnyelvi kórus műsorával ünnepelték Zuglóban az Esélyegyenlőség világnapját. Az eseményen adták át az idei esélyegyenlőségi díjakat is. A rendezvényre külön műsorokkal készültek a mozgás-, látás- és hallássérültek zuglói intézményei.

Az idei Esélyegyenlőségi díjat a civilszervezet kategóriában a  Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI kapta, amiért nagy szakértelemmel és odaadással végzik komplex speciális pedagógiai tevékenységüket hallássérült és halmozottan sérült gyermekekkel, végigkísérve őket a korai életszakasztól a középiskolás korig. A magánszemélyeknek járó díjat pedig Szil Péter, a Stop-Férfierőszak Projekt egyik alapítója vehette át, aki munkájával a családon belüli erőszak áldozatait segíti és jelentős szerepe van a társadalmi szemlélet érzékenyítésében. Nagyban hozzájárult Zuglóban az “Erősebb nem a családon belüli erőszak ellen” elnevezésű plakátkampány sikeréhez.

Az eseményen Horváth Csaba, Zugló polgármestere azt mondta: “ Azért tartunk Esélyegyenlőségi napot, hogy megismerjük egymást, a különböző élethelyzetekben élő embereket, a szervezeteket, amelyek azért dolgoznak, hogy a különbségek a lehető legkisebbek legyenek. Azért adunk át minden évben esélyegyenlőségi díjat, hogy jutalmazzuk, fókuszba hozzuk olyan emberek és szervezetek munkáját, akik, amelyek sokat tesznek a hétköznapokban, hogy hidat építsenek épek és segítséggel élők között.”

Kisné Szivcsovics Nikolett esélyegyenlőségi tanácsnok arról beszélt köszöntőjében, hogy: “Nem az a cél, hogy mindenáron integráljuk be a társadalomba a fogyatékkal élő embereket, hogy ők alkalmazkodjanak hozzánk, sokkal fontosabbnak tartom, hogy a korlátokat bontsuk le, az előítéleteket/sztereotípiákat törjük meg és adjunk meg minden támogatást, alakítsuk úgy a környezetünket, hogy abban mindenkinek helye legyen!”

Zugló önkormányzatának nagyszabású rendezvényén a kerületben működő Vakok, Hallássérültek és Mozgásjavító iskolák tanulói is felléptek. Zséda és a jelnyelvi kórus közös előadása mindenkit magával ragadott. Még egy Ability pályát is felállítottak a szervezők, ahol játékos formában igyekeztek megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi élethelyzeteit. Volt kerekesszékes akadálypálya, megismerhették a vakvezető kutyák munkáját, tanították a jelelést és ki lehetett próbálni a breille-írást. Zugló Önkormányzata vásárral is egybekötötte az eseményt, ahol segítséggel élők közreműködésével készült termékeket lehetett vásárolni.