Öt gyakorlati tipp, hogy a többnapos túra gondtalan lehessen

Hamarosan indul a nyári túraszezon, ami sokak számára egyet jelent a több napon át tartó túrákkal.

Az egész napos természetjárásnál csak az lehet csodálatosabb, ha az ember a szabadban hajtja a fejét álomra és ott is ébred. A többnapos túrán résztvevők egyharmada sátorban tölti az éjszakát, ami már önmagában is számos kihívást tartogat, azonban a túraházakban alvó természetjárók is szembesülhetnek nehezítő körülményekkel: elszakadt ruha, nedves gyújtós, hűvös este.  A nagymúltú svéd outdoor márka most elhozott öt olyan tippet, amelyek segítségével gondtalanabbá válhat a természeti kalandozás.

A hosszabb túrázás felejthetetlen élményt nyújthat, ám ez csak abban az esetben igaz, ha előtte kellően felkészültünk rá. Egy gondosan bepakolt hátizsákkal és a Fjällräven tippjeivel azonban semmi sem állhatja a természetjárás szerelmeseinek útját, hogy teljesen belefeledkezzenek a szabadban megélt kalandok többnapon át tartó élvezetébe.

1. Legyen nálunk ragasztószalag!

A túrabot vége köré tekert ragasztószalag megakadályozza, hogy kicsússzon a kezünkből, de segítségével menet közben rögtönözhetünk is egyet, egy erre alkalmas méretű fából. A ragasztószalag akkor is hasznos, ha meg kell valamit javítani az út során, hiszen egy kabát, hátizsák vagy akár egy cipő is elszakadhat a vadonban.

2. Csomagoljunk ülőpárnát!

Egy összecsukható, habszivaccsal bélelt ülőpárna rendkívül komfortossá tudja tenni a túrát, hiszen bárhol pihenjünk is meg, kényelmesen tudunk leülni. Praktikussága azonban ebben nem merül ki. Amennyiben anyaga nedvességálló, úgy a vizes, saras talajra helyezve egyfajta száraz pontként szolgálhat, amit használhatunk a tábortűz gyújtósának tárolására, de akár rá is állhatunk, ha cipőt vagy zoknit váltunk.

3. Vigyünk magunkkal kulacsot!

A folyadékpótlás rendkívül fontos a túrázás alatt, de a kulacs nem csupán erre használható. Napközben ihatunk belőle, éjszaka pedig forró vízzel megtöltve kiváló hőforrásként szolgálhat a hálózsákban. Vizet forralhatunk tábortűz felett is, de sokkal egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb, ha egy gázfőzőn tesszük mindezt.

4. Használjunk fejlámpát!

A hagyományos elemlámpákkal szemben a fejlámpa nem foglalja le a kezeket, így nem akadályoz sem a mozgásban, sem egyéb más tevékenységben. Ez akkor is indokolt, ha nem tervezünk éjszakai túrát, hiszen egy erdőben sokkal korábban szükségünk lehet plusz fényforrásra például a sátor felállításához. Érdemes piros fénnyel ellátott fejlámpát választani, és ezt használni éjszaka, mivel ennek a fénye nem zavarja meg a szemünket, és lekapcsolva is ugyanúgy látunk majd a sötétében, mint előtte – ez egy fehér fény esetén hosszú percekig is eltarthat.

5. Jegyzeteljünk!

Természetjárás közben számos impulzus ér minket, ami egy többnapos túra során összemosódhat, idővel pedig nehezen lehet elkülöníteni egymástól vagy felidézni a megélt történéseket. Érdemes tehát esténként egy kis jegyzetfüzetbe leírni az aznapi élményeinket, gondolatainkat, ami segít jobban átélni a kalandokat, valamint később visszaolvasva bármikor újra lehet élni őket.

Annak, aki szeretné szervezett körülmények között, jó társaságban átélni/kipróbálni a többnapos túrázást, a Fjällräven Vándortúrán a helye. Az élménytúra idén nyáron a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit, hogy négy nap alatt együtt fedezzék fel a csodás hegység szépségeit. A 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrára az esemény honlapján lehet jelentkezni.