A Karinthy Színház kulturális élményt ajándékozott az idei gyermeknapon

Család nélkül élő, és hátrányos helyzetű gyermekeket látott vendégül a Karinthy Színház az idei gyermeknapon.

A kezdeményezéssel az volt a teátrum célja, hogy a nehéz sorsú gyerekek is olyan programokhoz, de főleg kulturális élményekhez juthassanak, melyekben a családban élő társaik gyakrabban részesülhetnek.

Olt Tamás, a Karinthy Színház igazgatója elmondta, hogy közel fél éve állnak kapcsolatban a NENESZ (Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége) nevű segítő-támogató szervezettel.

„Apaként és színházvezetőként egyaránt küldetésemnek tartom a gyermekek szellemi és lelki fejlődésének segítését. A színház által kibontakoztathatják képességeiket, és felfedezhetik az általuk ismeretlen világot, új csodákra lelhetnek, közelebb juthatnak önmaguk és mások megismeréséhez, elfogadásához.  Örömmel tölt el, hogy programjainkkal legalább egy picit színesíteni tudjuk az életét azoknak a kicsiknek, akik hátrányos helyzetükből adódóan nem részesülhetnek hasonló jellegű kulturális élményekben…” – tette hozzá a teátrum igazgatója.

„Nálunk a fókusz a szabadidő értékes eltöltésén van" – kezdte Szántó Edina Anna, a NENESZ elnöke.  Az egyesület életében kiemelkedő szerepet kap, hogy a rászoruló gyermekek minél több olyan élményben részesülhessenek, melyek valódi értéket hordoznak.

A mottónk tehát: „... a megélt pillanatokért”. Mi hiszünk abban, hogy ha a család nélkül felnövő gyermekek is megkapják ezeket a különleges élményeket, ugyanolyan értékes felnőttekké válhatnak, mint a szerencsésebb társaik. Az állami gondozásban és gyermekotthonokban élő gyerekek nevelőinek sajnos kevés a kapacitása arra, hogy programokat keressenek és szervezzenek. Mi az ő dolgukat szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy segítünk a programok felkutatásában, és a lehetőségek biztosításában. Hálásak vagyunk a Karinthy Színháznak az általuk felkínált színvonalas eseményért, hiszen igazi élményeket és szórakozási lehetőséget ajándékoztak a gyerekeknek.

„A hátrányos helyzetű családok nem tehetik meg, hogy színházi élményeket adjanak a gyermekeiknek, pedig a szellemi táplálék hasonlóan fontos, mint azok az élelmiszer-adományok, melyeket nap mint nap magam viszek ki a rászoruló gyerekeknek, illetve családotthonoknak" – Mondta Pataki-Szomolányi Tímea, a Tündérpakk Alapítvány alapító-elnöke. Az alapítvány működésének elmúlt hét évében sajnos az a tapasztalat, hogy egyre több és több család szorul segítségre. A covid19 járvány teremtette helyzet, és az azt követő - jelenleg is tartó - válság még nagyobb munkanélküliséget eredményezett, így az étel, és ruha adományok mellett a kulturális kikapcsolódásra egyre nagyobb a szükség. Egy-egy ilyen program hosszú időre képes elfeledtetni a gyerekekkel a hétköznapok nélkülözéseit.