Június 4-től indul a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny

A teljes versenyprogram, a nyitó- és a gálakoncerten is ingyenesen látogatható.

Június 4-11. között kerül megrendezésre a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny 2023: idén ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az ország egyik legnívósabb, öt évente megrendezésre kerülő hegedűversenye közös színtere a nemzetközi szcéna fiatal tehetségeinek. Június 4-től közel 60 pályakezdő és zeneakadémiai hallgató látogat el Flesch Károly szülővárosába, hogy megmérettesse magát a rangos zsűri előtt. Huszonöt ország fiataljai mérhetik össze tudásukat a 9500 euró összdíjazásért. A versenyt élőben lehet követni június 4-11. között Mosonmagyaróváron a Flesch Központban, a teljes versenyprogram ingyenesen látogatható, de a gálahangverseny regisztrációhoz kötött.

2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az ünnepi évadban június 4-11. között kerül megrendezésre a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny 2023, melyet a szervezők, a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata ötévente, 14. alkalommal hirdetnek meg a művész szülővárosában. A jelentkezőknek február 1-ig volt lehetőségük elküldeni jelentkezésüket, melyre a verseny történetében rekordközeli nevezés érkezett be, nem csak Európából, hanem európai tanulmányaikat végző vagy már legalább két éve itt élő távol-keleti, amerikai és Ausztráliából származó fiataloké.

A versenyt élőben lehet követni június 4-11. között Mosonmagyaróváron a Flesch Központban, az ünnepélyes megnyitó, az elő-, közép- és a döntő versenyprogram és a gálaműsor egyaránt ingyenesen látogathatók, de ez utóbbi regisztrációhoz kötött. Június 4-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a verseny: a nyitókoncerten Haydn, Mozart és Britten művek csendülnek fel a Győri Egyetemi Zenekar tolmácsolásában, Julia Turnovsky közreműködésével, vezényel Ménesi Gergely. Az elődöntő programja június 7-ig tart. Június 8-án a középdöntősöket hallgathatja meg a közönség. Június 9-e versenyszüneti nap, melynek keretében délelőtt közös sétát szervez az alapítvány Flesch Károly síremlékéhez az Izraelita temetőbe, majd a szülőházához. A délután folyamán a zsűri által vezetett mesterkurzusokon, tematikus előadáson vehetnek részt az érdeklődők. Június 10-én következik a döntő a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd 11-én nagyszabású gálaműsorral zárják az ünnepi évfordulót. A 11-i zárókoncerten közreműködnek a verseny díjazottjai, akiket szintén a Savaria Szimfonikus Zenekar kísér majd. Az esten Kovács László vezényel, a koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió. A gálakoncertre a regisztráció ITT https://tixa.hu/14_Flesch_Karoly_Nemzetkozi_Hegeduverseny_Galakoncert érhető el online, illetve a Flesch Központban személyesen.

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek. A 2023-as esemény zsűrielnöke Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, tanár, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zsűriben részt vesz Szilvay Réka magyar származású, Finnországban élő hegedűművész is. A világ olyan nagynevű zenekarainak szólistájaként tűnt fel Szilvay, mint a Londoni Filharmonikusok, a Dallas Szimfonikus Zenekar, vagy a salzburgi Mozarteum, de turnézik többek között a Helsinki Filharmonikus Zenekarral és a Helsinki Barokk Zenekarral is. Az előadóművészi pálya mellett a tanítás is nagy szerepet tölt be az életében, 2006-tól a Sibelius Akadémia hegedű tanszékének professzora.

Hagai Shaham izraeli hegedűművész; tanulmányait Fehér Ilonánál kezdte, majd Emanuel Borok, Arnold Steinhardt, valamint a Guarneri Kvartett mellett folytatta. Shaham számos verseny – köztük az ARD Munich Competition, az Ilona Kornhauser Competition, az Israel Broadcasting Authority Competition – győzteseként tűnt fel a zenei életben, de magáénak tudhatja a Clairmont és az America-Israel Cultural Foundation kitüntetését is. Szólistaként a világ legnevesebb zenekaraival dolgozott együtt, többek között a BBC Philharmonic, a Royal Philharmonic Orchestra, az Israel Philharmonic Orchestra együtteseivel, nem kisebb helyszíneken, mint a Carnegie Hall, a Royal Festival Hall, a salzburgi Mozarteum, vagy a bécsi Musikverein. A Shaham-Erez-Wallfisch Trió tagjaként Európa, Észak-Amerika és Izrael legfontosabb koncerttermeiben is találkozhatott vele a közönség.

Kirill Troussov Németországból érkezik a zsűribe, aki Yehudi Menuhin mentorálásában kezdte zenei tanulmányait, mára pedig széles körben elismert, generációja egyik vezető hegedűművészévé vált. A világ legpatinásabb helyszínein találkozhatott vele a közönség, többek között a Tonhalle Zürich, a Berliner Philharmonie, az amszterdami Concertgebouw, a brüsszeli Palais des Beaux Arts, a párizsi Théâtre du Châtelet és a Théâtre des Champs Elysées, a pekingi De Doelen, NCPA, a tokiói Suntory Hall és a Menuhin Festival Gstaad koncertjein. Troussov rendszeresen tart mesterkurzusokat a salzburgi Mozarteumban, a bécsi European Music Institute-ban, Cremonában, Milánóban, Madridban, Dublinban, Berlinben, Münchenben, Oslóban, Budapesten, az USA-ban és Hongkongban. Rendszeresen zsűritagja olyan nemzetközi hegedűversenyeknek, mint a Schoenfeld International String Competition, vagy a Ysaÿe International Music Competition. 2021 óta a Hong Kong International Young Musicians Competition elnöke és művészeti igazgatója. Kirill Troussov Antonio Stradivari 1702-es „Brodszkij” hegedűjén játszik, melyen Adolph Brodsky hegedűművész játszott Csajkovszkij hegedűversenyének világpremierjén 1881. december 4-én.

A versenykiírás egyik fontos eleme, hogy kötelező modern darabot is játszani. Az idei versenyművet a zsűri egyik magyar tagja, Horváth Balázs komponálta. Horváth Balázs zeneszerző a Zeneakadémia adjunktusaként zeneszerzést, ellenpontot és zeneelméletet tanít. Több bemutatója hangzott már el Magyarországon és külföldön egyaránt. Kompozícióit játszották többek között a Budapesti Őszi Fesztivál, az Új Magyar Művek Bemutatója, az amsterdami Gaudeamus Music Week, a londoni Music of Today, a tokiói Music in Current és a tajpeji Taiwan International Music Festival keretében. Szerzőként együtt dolgozott többek között Eötvös Péterrel, Fekete-Kovács Kornéllal, Rivka Golanival, Keller Andrással, Joel Sachs-szal, Pierre-André Valade-dal, Howard Williams-szel, Pablo Rus Brosetával, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Concerto Budapesttel, a Göteborg Symfonikerrel, a Modern Art Orchestraval, az RSO Wien-nel, a New Juilliard Ensemble-lel, a Tokyo Sinfoniettával és a Hong Kong New Music Ensemble-lel. 2004-ben és 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a New York-i Juilliard School of Music közös projektjének szervezője, valamint egyik művészeti irányítója volt. A projekt keretében karmesterként is közreműködött. Horváth Balázs rendszeresen fellép különböző rendezvények, illetve kortárs kompozíciók karmestereként, előadójaként.

Főtámogatók: Fejes Józsefné Zenei Alapítvány, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, NKA, Nolato Magyarország Kft.

További információ itt.