Martin Kondziella berlini orgonaművész hangversenyével zárul az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál a Belvárosi Főplébánia-templomban

A templom évfordulója alkalmából ingyenessé tették a június 18-ai koncertet.

Martin Kondziella a berlini Corpus Christi templom és a Bajor-erdőbeli Viechtach templomának orgonaművésze karmesterként is tevékenykedik és az egyik legelismertebb orgonaszakértő világszerte. Több száz koncertet adott Európa számos országában és az Egyesült Államokban, illetve több kórus művészeti vezetője. Érzékeny művész, aki a képzőművészet területén is aktívan alkot, különleges műsorai gyakran inspirálódnak a társművészetekből. Budapestre a fesztivál alapító-művészeti vezetőjének, Mészáros Zsolt Máténak a felkérésére olyan, több évszázadon átívelő műsort állított össze, amelyen keresztül nemcsak betekintést enged nagy szerzők műveibe, de kevéssé ismert igazi unikumokat is megszólaltat és egyben kapcsolatot teremt a magyar zenei kultúrával. Koncertje igazi különlegesség lesz a zenerajongóknak, de a koncert programjában a kevésbé vájtfülű közönség is örömét leli majd.

J. S. Bach ikonikus műve - Agnus Dei a h-moll Miséből - mellett elhangzanak olyan ritkán hallott szerzők, mint Joseph Kromolicki, a későromantika egyik legaktívabb német katolikus szerzője, vagy Josef Gabriel Rheinberger lichtensteini szerző egy műve. Szintén különlegesség Andreas Willscher kortárs hamburgi orgonaművész és zeneszerző egy 1955-ben született kompozíciója. Más korokban kalandozva felcsendül a kora 17. századi angol zene egyik legsokoldalúbb alakjának, Orlando Gibbonsnak A Fancy for a Double Orgaine c. műve - ő az a szerző, akinek a Canterbury katedrálisban emlékművet állítottak. Szintén a kiemelkedő angol orgonisták közé tartozik Edwin Henry Lemare, a későromantika legnagyobb koncertorgonistája, korának legjobban fizetett, virtuóz technikájáról ismert művésze, egyben aktív szerző is. Méltatlanul kevéssé ismerik itthon, de magyar orgonaművészként kora legjelentősebb, világhírű előadói és szerzői közé tartozott Antalffy-Zsiross Dezső, aki a 20-as években itthon szárnyaló karrierjét végül Amerikában bontakoztatta ki és számos fontos munkája mellett talán a legnagyobb népszerűséget a Rockefeller Centerhez tartozó Radio City Music Hall 1932. évi megnyitására szánt ünnepi oratórium megírása és előadása hozta számára, amely egyben a  Radio City első világméretű rádióközvetítése is volt. Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában persze nem lenne teljes egy koncert a világhírű magyar szerzői egy műve nélkül, Martin Kondziella az Ave Mariat szólaltatja majd meg Alexander Wilhelm Gottschalg orgonaátiratában.

„Három telt házas koncert után Martin Kondziella hangversenye méltó lezárása lesz az első Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválnak, amelyet hagyományteremtő céllal rendezünk meg a Belvárosi Főplébánia-templomban. Nagy öröm számomra, hogy ennyien érdeklődnek az orgonamuzsika iránt és ilyen nagy sikert aratott a fesztivál. Liszt Ferenc kedvenc templomában ezek az orgonaművek különösen szépen szólalnak meg, hiszen a templom egyedülálló – több évszázadot átívelő – architektúrájából fakadóan rendkívül jó az akusztika ebben a csodálatos térben. Boldog vagyok, hogy az 1048-ban alapított plébánia idén 975. évfordulója alkalmából ingyenesé tudtuk tenni a fesztivál koncertjeit.” (Mészáros Zsolt Máté, a fesztivál művészeti vezetője)

Az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál keretében májusban és június elején eddig Eugenio Maria Fagiani (I), Marek Stefański (PL) és Mészáros Zsolt Máté telt házas koncertjeit hallgathatta meg a közönség. Martin Kondziella június 18-ai hangversenye a nemzetközi eseménysorozat zárókoncertje lesz. Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója hívta életre az I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált. A külföldön és itthon egyaránt rendszeresen fellépő szólista nagy hangsúlyt fektet a templomban Liszt zenei örökségének ápolására, emellett elkötelezett az új zene megismertetése mellett is.

Június 18. 19:30 Martin Kondziella (Németország) koncertje

Műsor:

Andreas Willscher (1955): Tuba Tune a Big-Ben-szvitből

Orlando Gibbons (1583-1625): A Fancy for a Double Orgaine

Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901): 10. (h-moll) orgonaszonáta op. 146 - I. Prelúdium és fúga

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Agnus Dei a h-moll Miséből, BWV 232

Liszt Ferenc (1811-1886): Ave Maria (Alexander Wilhelm Gottschalg orgonaátirata)

Joseph Kromolicki (1882-1961): Koncertetűdök, op. 49, nr. 1 ‒ Legato

Joseph Kromolicki (1882-1961): Koncertetűdök, op. 49, nr. 1 ‒ Staccato

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654

Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945): Felhők vándorlása

Edwin H. Lemare (1865-1934): 1. orgonaszimfónia, op. 35 ‒ Scherzo

További információk itt.

Hirdetés