39. Régi Zenei Napok

Egyhetes fesztivál a régizene szerelmeseinek Vácott!

A német barokk gyöngyszemei, a régizene hazai mesterei és világhírű szólisták - ezt kínálja a 39. Régi Zenei Napok egyhetes programsorozata mesterkurzusokkal, izgalmas történetekkel és kalandozásokkal, és csodás barokk muzsikával, titkokkal teli váci helyszíneken.

A 39. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára, amelyet a Filharmónia Magyarország szervez Vácott, 2023. július 1-8. között kerül sor. Az esemény egyedülálló hét mesterkurzussal várja a résztvevőket, melyekhez világhírű előadóművészek koncertjei is társulnak. A rendezvény kiváló lehetőséget nyújt a magyar és külföldi hivatásos zenészeknek, valamint az ország valamennyi zeneművészeti egyetemén tanuló hallgatónak a továbbképzésre. Több, mint hatvanan jönnek majd július elején a barokk kisvárosba, Vácra, hogy olyan világhírű művészektől tanulhassanak, mint pl. Baráth Emőke, Elisabeth Scholl vagy Vashegyi György.

A Régi Zenei Napok Magyarország legrégebbi fesztiváljai közé tartozik. Az esemény több évtizedes múltra tekint vissza, amely azt jelzi, hogy a régizene szerelmeseinek és a zeneművészeknek egyaránt fontos és kiemelkedő rendezvénye ez az esemény.

Az egyhetes programsorozat izgalmas és kalandokkal teli élményeket kínál idén is. A hazai régizene meghatározó előadói, a Capella Savaria és a Purcell Kórus, ezúttal Marcus Creed, a híres brit karmester és régizenei szaktekintély vezetésével mutatják be a német barokk kincseit július 1-jén a Fehérek Templomában. Händel és Strattner válogatott művei szólalnak majd meg ezen az estén. Július 3-án a mesterkurzusokat vezető professzorok kamarakoncerttel örvendeztetik meg a közönséget. Ezt követően, július 5-én, a Fehérek Templomában a Savaria Barokk Zenekar és a Capella Du Mont kamarakórus ad egy felejthetetlen hangversenyt, melyben a francia barokk kor egyik kiemelkedő alkotója, Henry Du Mont hálaadó motettái csendülnek fel. Végül, július 8-án, a kurzusrésztvevők ingyenes hangversenye után, a zárókoncertre kerül sor, melyen a hazai régizene mesterei, Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, kiváló szólistákkal kiegészülve adja elő Johann Sebastian Bach két gyönyörű kantátáját.

A koncertekre a váci lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a helyszínen. A családok számára július 2-án vasárnap délelőtt Vác főterén az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével madrigálok és preklasszikus táncok válogatása lesz hallható ingyenes programként, érdekes történetekkel és korhű hangszerbemutatóval fűszerezve.

Az eseménysorozat igazi különlegességet kínál azoknak, akik szeretik és értékelik a korhű mesterhangszereken előadott régizene kifinomult hangzásvilágát, amiről egy izgalmas beszélgetés keretében, színes és közérthető stílusban tudhatnak meg többet július 2-án este a Városháza udvarán az érdeklődők. Az est műsorvezetője Becze Szilvia, vendége pedig Vashegyi György lesz, akik Régizenei kalandozásaikra ritkán hallható zenei csemegékkel is készülnek. A fesztiválnak olyan autentikus váci helyszínek adnak otthont, mint a Fehérek Temploma, a Piarista Kilátó Központ, a Püspöki Palota díszterme és a Városháza udvara. A Filharmónia Magyarország együttműködő partnerével a Haydneum Magyar Régizenei Központtal közösen büszkén támogatja és segíti a régizene népszerűsítését és fejlődését Magyarországon.

A 39. Régi Zenei Napokra várják mindazokat, akik szeretnének részesei lenni ennek a különleges eseménysorozatnak, és értékelik a régizene gazdag örökségét.

A részletes program és további információk megtalálhatók a Régi Zenei Napok hivatalos weboldalán vagy a filharmonia oldalon. Jegyek előzetesen a jegymester oldalon válthatók.