Új kiállítás és éjféli pezsgőzés a Ráth-villában

Idén is új kiállítás megnyitójával kezdődik a Múzeumok Éjszakája a Ráth György-villában.

Az Iparművészeti Múzeum különleges gyűjteményeit a tervezett rekonstrukció fókuszába állító, Iparkodjunk! című kiállítás-sorozat kurátora Cselovszki Zoltán főigazgató. Idén a múzeum páratlan könyvművészeti és grafikai gyűjteménye lesz a középpontban.

A Ráth-villában a Múzeumok Éjszakája fő témája ennek megfelelően a papír és a könyv, de a programok kapcsolódnak a Neumann János-évfordulóhoz is: a matematikus zseni éppen 120 éve született. Lehet egymással szimultán sakkozni, élőmalomjátékban és játékos tárlatvezetésben szerepelni, Richter-féle kőépítő-játékkal „látatlanban" építkezni, és benevezni egy Neumann-sétára a Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium és a Ráth-villa között. Ebben a középiskolában tanult egykor a későbbi matematikus. A kortárs design gyűjtemény része az Anaptár! plakátnaptár, valamint az Anaptár, Művészet és tudomány metszéspontja című könyv, amelyet Farkas Anna, az Anagraphic alapító grafikusa alkotott. A tervező adatvizualizációs munkájának számos matematikai kapcsolódása van, disszertációjában több természettudós munkásságát is vizsgálta. A 14 órakor kezdődő előadásában naptárja működését és felépítését mutatja be.

A nap folyamán szinte egymást érik a tematikus és kosztümös tárlatvezetések a kiállításokban, a kertben pedig 17 órától bárki tesztelheti, miben erős a Neumann, Ráth, Zsolnay: szecessziós ART kvíz a Múzeumok Éjszakáján című programon: a kvízt Kolocz Dóra muzeológus vezeti. Erre a programra még lehet regisztrálni a molnar.timea@imm.hu címen. A győztes értékes könyvcsomagot kap a múzeum katalógusaiból.

Az estét zenei programok indítják: két nyitott gondolkodású művész, Ács Dominika és Oláh Krisztián koncertezik 19 órától a villa kertjében. Repertoárjukkal visszanyúlnak a nyugat-európai klasszikus művekhez, amelyeket saját átiratukban játszanak el, valamint Ligeti György művét és saját szerzeményeiket is előadják. 20 órától Perrin DJ-set-jében az évtizedekkel ezelőtt bakeliten megjelent muzsikák új köntösben, szoftveresen is digitalizált változatban nyernek új értelmet.

A Ráth-villa kiállításai este 23 óráig látogathatók, de azok, akik szombat délig a villában veszik meg karszalagjukat elővételben, a lámpaoltás után egy különleges extra programon vehetnek részt. A zseblámpás tárlatvezetés során a sötétben minden figyelem a szecessziós motívumokra szegeződik, és a fényt kizárólag a zseblámpa szolgáltatja. Rejtett kincsek, ismert-ismeretlen formavilág, cselédlépcső és kalandos történetek: az épület és a szecessziós bútorok, kerámiák, üvegek is új színben tűnnek fel ezen az estén, mely éjfélkor pezsgőzéssel zárul.

További információ a programokról itt.

Hirdetés