Koncertritkaságok és harmóniumkiállítás a Belvárosi Főplébánia-templomban

Folytatódik Mészáros Zsolt Máté koncertsorozata.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli egykoron Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt. Mészáros Zsolt Máté, a templom zeneigazgatójaként koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A jeles évforduló alkalmából 9 koncertből álló sorozat keretében szólaltatja meg a zeneszerző összes orgona- és harmóniumművét, amelynek két közelgő koncertje igazi koncertritkaságnak számít. A koncertek kiegészítéseként egy különleges harmóniumkiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a templom falai között.

A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként immár három éve dolgozik az Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az egykoron élt egyik legnagyobb magyar zeneszerző összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozat keretében mutatja be. Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket, és a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait is a sorozatban, amelynek következő két koncertjére július 31-én és augusztus 14-én kerül sor.

Mészáros Zsolt Máté 2023-as nyári nemzetközi koncertturnéja után érkezik vissza Budapestre. Útja során többek között a Belgrádi Székesegyházban és a weimari Herz Jesu Kirche-ben található Liszt Ferenc-emlékorgonán is adott koncertet, majd a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére tartott szemináriumot Liszt Ferenc orgona- és harmóniumműveivel kapcsolatos legfrissebb kutatásairól. A művész játéka Liszt Ferenc-emlékorogonán meghallgatható ezen a linken. Előadásában elhangzik Liszt Ferenc Weimari népdala, amely egykoron a weimari hercegség nemzeti himnusza volt.

Július 31-én elsőként hangzik el Liszt összes harmóniumműve eredeti hangszerelésben, Liszt-korabeli hangszereken igazi koncertritkaságként Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató hangversenyén a Belvárosi Főplébánia-templomban. A hangverseny kapcsán harmóniumkiállítás is nyílik a Belvárosi Főplébánia-templomban a nemrégiben megalakult Magyar Harmóniumbarátok Egyesülete támogatásával, ahol Ludányi Zsófia, Sebestyén János és Mészáros Zsolt Máté magángyűjteményeiből származó harmóniumokon keresztül az eseményre látogatók megismerhetik a hangszer fejlődésének valamennyi fontos állomását.

„Az elmúlt évszázadban a műsorban szereplő különleges zeneművek jelentős részét csak ritkán hallhatta a közönség és akkor is elsősorban orgonán, jóllehet számos esetben a zeneszerző egyértelműen a harmóniumot jelölte meg az eredeti kéziratokban. Az orgona csak nagyon ritka esetben képes visszaadni azt az meghittséget, hajlékonyságot és kifejezőerőt, amelyet ezek a kompozíciók megkívánnak. A harmónium napjainkban Európa-szerte reneszánszát éli, ezért időszerű, hogy Liszt Ferenc harmónium művei ismét a fókuszba kerüljenek.” – nyilatkozta az orgonaművész.

Liszt Ferenc számos orgonaátiratot készített munkássága során más szerzők műveiből. Ezek csendülnek fel a hangversenysorozat nyolcadik eseményének keretében augusztus 14-én. A műsoron többek között Arcadelt, Bach, Mozart, Nicolai, Verdi, Wagner legnépszerűbb művei szerepelnek. A rendkívül színes program repertoárja a kórus- és kamaraművektől egészen a nagyszabású zenekari- és oratórikus kompozíciókig és operarészletekig terjed és nagyon széles spektrumot ölel fel mind a zenetörténeti korszakok, mind a műfajok tekintetében. A

kaleidoszkópszerű műsor igazi nyáresti kikapcsolódást ígér a koncertlátogató közönség számára Budapest legrégibb templomának hűvös falai között.

Július 31. (hétfő) 19:30 – Liszt Ferenc összes harmóniumműve

Augusztus 14. (hétfő) 19:30 – Liszt Ferenc összes orgonaátirata

További információk az oldalon.