Familypark – Vidámpark az egész családnak

Rusttól nem messze, mindössze pár kilométerre St. Margarethenben helyezkedik el Ausztria legnagyobb vidámparkja a Familypark. A több mint 145.000 m2-t felölelő park egyedi világával az egészen a kicsiktől a nagyokig kínál egész napos kikapcsolódási lehetőséget a szórakozni vágyóknak.

A Budapesti Vidámpark bezárása óta, a legközelebbi hasonló nagyságrendű vidámparkok már csak Ausztriában találhatóak: az egyik a bécsi Práter, ami a Budapesti Vidámparkhoz hasonlóan a város szívében található, a másik a Fertő-tó mellett elhelyezkedő Familypark. Előbbinél minden egyes attrakcióért külön kell fizetni, míg a Familyparkban egy belépővel, szinte az összes attrakció korlátlanul látogatható egész nap. Ráadásul ellentétben a LEGOLAND-del itt nem egy órával zárás előtt zárnak be az attrakciók, hanem a nyári szezon alatt reggel 10-től egészen este 7 óráig nyitva tartanak, így valóban egy egész napos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak az egész családnak.

A park eredetileg szoborparkként indult még a 60-as években, így nem meglepő, hogy rengeteg mesebeli figurával találkozhatunk. Rögtön a bejáratnál, mintha egy másik világba egy mesekastély udvarába csöppentünk volna. Varázslatos mesebeli zene és egy fejünk felett kötéltáncoló kandúr Filippo, a park mesefigurája fogad minket.

A többi vidámparkhoz hasonlóan itt is a kisebbeknek szánt attrakciókat találjuk elől, míg a nagyobbak a park végén találják a hullámvasutakat, hajóhintát, óriási magasságban repülő körforgót. Az egész parkra jellemző, hogy minden a jó hangulatról szól, így a szobrokon és figurákon kívül több attrakciónál is kellemes zene szól, valamint az attrakcióknál való sorbaállásnál a sorok is úgy vannak kialakítva, hogy megfelelően legyünk védve a tűző nap elől, ami szerintem nyári kánikulában, kisgyerekekkel nagyon fontos. De ha még így felmelegednénk, a vizes játszó részen bármikor lehűthetjük magunkat, ezért érdemes fürdőruhát is vinnünk magunkkal. A park területén belül található kamerával megfigyelt, önműködő, ingyenes csomagmegőrző szekrény, ahol a táskánkat biztonságosan lerakhatjuk. Mi itt tettük le a fürdőruhát és törülközőt, amikor nem volt rá szükség. Figyeljünk arra, hogy póló nélkül nem minden attrakcióra engednek fel minket, így például a Repülő halak körhintánál ezt nagyon szigorúan ellenőrzik, annak ellenére, hogy egy vizes attrakcióról van szó. Egyébként is elmondható, hogy viszonylag sok vizes attrakció található a Familyparkban, a legújabb attrakciójukat a Hódvárat (Bieberburg) is biztosan nem ússzuk meg szárazon.

Közvetlenül a bejáratnál találunk magyar nyelvű információs füzetet a parkról és az attrakciókról, valamint minden táblán magyarul is ki van írva mire érdemes figyelni az egyes attrakcióknál. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb itt dolgozó magyar, így őket is nyugodtan kérdezhetjük, bármilyen gondunk is adódik.

Na de térjünk is rá az attrakciókra. A kicsiknek szánt attrakciók közül találunk itt kisautózást, vonatozást vagy éppen csirkelovaglást csak hogy a legnépszerűbbeket említsem. Vannak óriáscsúszdák, ahol vagy szárazon vagy vizen csúszhatunk. Az iskolásoknak már inkább ajánlott a Krokópálya, ahol egy krokodilos csónakon lehet hajókázni, majd a végén egy nagy csúszdán csúszik le a hajó. Na itt elkerülhetetlen, hogy csurom vizesek legyünk. Itt található a park legviccesebb alkalmazottja, aki immáron 18 éve dolgozik a parkban és folyamatosan gondoskodik a jó hangulatról. Már csak miatta is kihagyhatatlan ez az attrakció. Hátrébb menve találjuk a hullámvasutakat, a Patkánymalom hullámvasutat és az Istenek hullámvasútját, ez utóbbi szerintem az egyik legszebb hullámvasúti kocsikkal büszkélkedhet. Végül leghátul a legizgalmasabbat, a Leonardo repülő szerkezete található. Ezt csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert kb. 20 m magasba röpít fel és vannak helyzetek amikor fejjel lefelé kell repülni.

A parkban rengeteg étkezési lehetőség közül választhatunk, nem a legolcsóbb, de azért megfizethetőek az árak. Szinte biztos, hogy egy egész napot könnyedén el tudunk tölteni és a végén jövünk rá, hogy milyen gyorsan eltelt ez a nap. Este a gyerekek altatásával nem lesz gond, az biztos.

Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, de elsősorban családoknak. Minden évben Halloween környékén, speciális Halloweeni eseménnyel készül a park, ez is egy izgalmas őszi szüneti programnak hangzik.