Augusztus 1. és augusztus 5. között újra vár mindenkit az Ördögkatlan fesztivál

Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, falukban és pincészetekben, utcákon, strandon és teraszokon egyaránt több száz programmal találkozhatunk.

Nagyharsányban, Beremenden, a Vylyan teraszon és a Mokos Pincészetben minden művészeti ágból a legjobbak gyűlnek megint össze. A fesztivál idén is több díszvendéggel várja a látogatókat. A 2023-as Ördögkatlan a fiatal előadókra és a független színházra koncentrál. Nem véletlen, hogy díszvendég a Jurányi Ház, amely a függetlenek központja. Mikor, ha nem most, amikor tízéves „A Jurányi”?! Így magában használjuk a szót, „A Jurányi”, hiszen a tíz év alatt fogalommá vált. Minden színházi ember menedéke, fészke, búvó- és megmutatkozó helye, legalábbis azoké, akik úgynevezett függetlenek, alternatívok, „mezítlábas”, szabad alkotók, - és akik már csak ezért is, közel állnak hozzánk, a katlanosokhoz.

És mikor, ha nem most, amikor egy a „semmiből” megszületett intézmény a nehezedő (nagyon-nagyon nehezedő) körülmények között még mindig él és születésnapját ünnepli?! Számos Jurányis produkcióval találkoztok az idén az Ördögkatlanban, köztük szellemes, fiatalos, szembesítő, személyes, családias előadásokkal. Részletek itt.

A Magyar Zene Háza birtokba veszi a nagyharsányi református templomot, sőt Beremenden is felbukkan egy nagyszínpaddal. Részletek itt,   és   itt.

Majd minden nyáron velünk van, igazán ideje volt, hogy díszvendégnek válasszuk, hiszen Másik János az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó. Szabad és besorolhatatlan, már csak ezért is kötődik szorosan az Ördögkatlanhoz. Szégyen, de Másik Jánosnak díja szinte semmi. Hogy ő 2023-ban az Ördögkatlan díszvendége, az nem díj, hanem ajándék. Mi kapjuk tőle, az egyik legnagyszerűbb magyar muzsikustól. Részletek itt.

Kiemelt programok

Fiatal színházak

A Katlan öregszik, de mi a fiatalok pártján állunk, ők még nem szakadtak szerteszéjjel. Sok nagyszerű előadást hívtunk, amit fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…

Katlanirodalom

Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban a tekintetben, hogy meggyőződéssel vallja: olvasni jó. Szóval hogy az irodalom fontos. Érkezik többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit-Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György) A Líra Irodalmi Délutánok bizonyítják majd, hogy igazunk van. Részletek itt.

Hagyományok Háza

Régóta velünk vannak, de az idén igazán csúcsra járnak! Birtokba veszik Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják fel a magyar kultúrát. Felsorolni is lehetetlen: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… és még a Petőfi-féle forradalmi lepényt is megkóstolhatjuk, mert mindannyiunk Sándora így szerette azt Jókai bableveséhez. Részletek itt.

Rezervátum

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik! Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért. A rezervátumban öt indián sátor (tipi) áll majd a központi tűzgödör körül: A T.I. (természetes intelligencia) sátra / Az érzékelés sátra / Az emlékezet sátra / A képzelet sátra / A szerelem sátra. Részletek itt.

Minden más - Címszavakban a sokféleség, ami az Ördögkatlan sajátja:

   az Iskola utca 35. Teremben dalszöveget írhatsz Tamás meg nem írt dallamára;

   Both Miklósnál ukrán táncházban rophatod;

   Tim Carroll és Alexis Milligan workshopjának nyilvános prezentációját nézheted az amfiteátrumban;

   Dinyés Daniék mezítlábas éjszakai szerenádjait hallgathatod a strandon;

   Romsics Ignácot hallgathatod a közösségi emlékezetről;

   régészkedhetsz a Nemzeti Múzeum munkatársaival;

   Cseh Tamás dalait hallgathatod a Csíktől és Kiss Tibitől, a Csaknekedkislánytól és a Balatontól, Beck Zoliéktól és Lovasi Bandiéktól…

Minden műfajból a legjobbakat várjuk idén is!

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját  és facebook-oldalát.

Mindenkit várunk, aki velünk szeretne lenni, akkor is, ha vékony a pénztárcája! Ezért alacsonyan tartjuk a bérletárainkat. https://tixa.hu/ordogkatlan2023

Bérletár: helyszínen: 30.000

Jegyár elővételben: 6900,  Helyszínen: 8900

Az egyre nehezedő körülmények között a Katlan életben maradásához a jegybevételen és a remélt állami támogatáson túl szükségünk van további forrásokra. Ha tudsz, segíts. Többféle lehetőséget kínálunk. A jeggyel vagy bérlettel egy csomagban Mezítlábas, Csíkos vagy Mezítlábas-Csíkos Katlanbarát támogatóvá válhatsz, azaz a vételáron felül 5.000 Ft, 10.000 Ft, illetve 20.000 Ft összeggel támogathatod a Katlant. Arra is van lehetőség, hogy jegy- vagy bérletvásárlás nélkül nyújts támogatást: látogass el az oldalra.

És természetesen idén is lehet kiemelt szponzorbérletet vásárolni, mi pedig megpróbáljuk ezt néhány kedvességgel megszolgálni.