XII.ik Szent István napi Kenyérverseny

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét.

Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség. A Magyar Pékszövetség idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat.

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki pályázott az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre. A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya és Somogy, Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

Ahány kategória, annyi elvárás

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Kiemelt feltétel volt, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a hús és a pecsenye, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra - így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a zsűri.

2023.augusztus 1-jén a Parlamentben eredményt hirdetett a Magyar Pékszövetség:

A XII. Szent István napi Kenyérverseny győztese a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere.

Az Innovatív kategória nyertese a Balmaz-Sütöde Kft. balmazújvárosi Aranymetszés kenyér.

A Sétáló Sütemény kategória első helyezettje a Szinobor Kft. biharkeresztesi Málnás-pisztáciás Pékfagylaltja.

(fotó Pészövetség)

Hirdetés