Kis esti rozé: tabáni romantika, vízivárosi idill, bor és irodalom

A Jókai Anna Szalonban Bock, Mészáros és Ostoros borok kóstolhatóak csütörtök este Szabó Zoltán Attila irodalmi borszeánszán .

Azok a szerencsések, akik 2023. augusztus 24-én (18:30-kor) ellátogatnak a Jókai Anna Szalonba, Villány, Szekszárd és Eger környéki borokat kóstolhatnak. A Batthyány tér tőszomszédságában fellelhető kulturális központban Szabó Zoltán Attila író, költő, színházi- és filmrendező szalonestjén egyszerre számíthat a publikum vidám és felemelő hangulatra, irodalmi csemegékre, nagyszerű, díjnyertes borokra. Ráadásul mérsékelt, békebeli, mondhatni, baráti áron várják a közönséget; a Tixán potom 1400 Ft-os a jegyár, de a belépőket a helyszínen is meg lehet majd vásárolni.

Kis esti rozé - nyári kalandozás a tabáni "borbirodalomban" - MáraiKult 

Szabó Zoltán Attila színházi estjei közel két évtizede számítanak népszerű programoknak Budapesten, igaz, a Felvidéken, Erdélyben és a nagyobb vidéki kultközpontokban, könyvtárakban is szívesen látott vendég az író. A siker titka, hogy az általa levezényelt programok összművészeti jellegűek, s mindig tartogatnak meglepetéseket. Anno, a Nyugat Itthon országjáró kortárs irodalmi / turisztikai programsorozatok művészeti vezetője is ő volt (a széria a Magyar Turizmus Zrt és az Újnyugat Irodalmi Kör együttműködésén alapult), majd olyan helyszínekre „utaztatta” el előadásait, mint a Hagyományok Háza, a József Attila Színház, a Kódex, a Púder, az Óbudai Társaskör vagy a Koszta József Múzeum. Zöld Csabával közös projektje, a Talány Akusztik zenekar is sikeres; az évek során játszottak a Belvárosi Fesztiválon, a Centrálban, a MáraiKult-ban, a Kiscelli Múzeumban.

Az író 2022-ben A Tabán a világ közepe című könyvével, idén a Tabló 2.-vel örvendeztette meg olvasóit, miközben (Papp János közreműködésével) dokumentumfilmet forgatott „A pincétől a padlásig – időutazás a Szentesi Járásbíróság épületében” címmel. 2022 nyara óta a Jókai Anna Szalonban (szeptembertől pedig már a Virág Benedek Házban is) Szabó Zoltán Attila vezeti/rendezi a Tabán-sztorik és a Kis esti rozé előadásait. Szeptember 21-én a Virág Benedek Házban újra Kálloy Molnár Péterrel lépnek színre.

A Kis esti rozé augusztus 24-i borestjén Németh Ákos, borszakértő és Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője, a művész unokája mesél majd a borkészítés- és kostolás kulisszatitkairól, a bor és a Tabán, a bor - mint inspiráló erő -, és a képzőművészet viszonyáról. S nem felejtkeznek el a Tabán egyik írólegendájáról, Kosztolányi Dezsőről sem.

Az este borai:

  Welcome drink: Bock gyöngyöző fehérbor

  Bock Irsai Olivér fehérbor

  Mészáros pincészet Syrah rozé

  Ostoros pincészet Csipke rozé

  Bock Rozé Cuvée