Orgonaszóval ünneplik Pannonhalmán a Zene Világnapját

A legismertebb Bach-kantáta és Liszt-orgonamű is felcsendül a Zene Világnapja alkalmából tartott orgonahangversenyen, 2023. szeptember 29-én a Pannonhalmi Főapátságban.

A jövőre 800 éves Szent Márton-bazilika nagyorgonáját ezúttal Király Csaba, Liszt Ferenc-díjas orgonaművész szólaltatja meg. A koncert része a Pannonhalmi Főapátság csaknem fél évszázados múltra visszatekintő orgonahangverseny sorozatának.

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész és karmester gondolati ezek. Az UNESCO csaknem ötven éve – 1975-ben – az ő kezdeményezésére nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjává. A jeles napról a Pannonhalmi Főapátság immár hagyományosan orgonakoncerttel emlékezik meg.

2023. szeptember 29-én a pannonhalmi Szent Márton-bazilika több mint 3000 sípját Király Csaba szólaltatja meg. Az orgonista zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfélezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Király Csaba többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Bach és Liszt zenéjének szakavatott ismerőjeként – mindkét zeneszerző összes orgonaművét többször előadta – a két komponista darabjai állnak majd a pannonhalmi koncertjének középpontjában. A többi között elhangzik Johann Sebastian Bach egyik legismertebb kantátája, a Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140). A kóruskantáta alapjául a német evangélikus lelkész, költő és zeneszerző Philipp Nicolai 1599-ben írt, azonos című korálja szolgált. A Liszt darabok között is találkozhatunk ismerős dallamokkal. Egyebek mellett a zeneszerző egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd.

Király Csaba zongorán és orgonán is kiválóan improvizál. Ez utóbbiról magunk is meggyőződhetünk szeptember 29-én. A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma. A Zene Világnapja után a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul, december 26-án.

Műsor:

J. S. Bach: Esz-dúr prelúdium BVW 552

J. S. Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645

J. S. Bach: Esz-dúr fúga BVW 552

J. S. Bach: Nun komm der heiden Heiland BWV 659

J. S. Bach: Esz-dúr triószonáta BWV 525

Liszt Ferenc: Hosannah

Liszt Ferenc: Ave Maria (Arcadelt)

                      Ebben az orgonaművében Jacob Arcadelt flamand zeneszerzőnek tulajdonított vegyeskari Ave Maria témáját dolgozza fel. Liszt feldolgozásában különösen jellegzetes a nyitószakasz harangozást idéző zenéje wie fernes Glockengeläute mintha távoli hanargszó volna írta aLiszt a kottasorok közé

Liszt Ferenc: B-A-C-H prelúdium és fúga

                     Liszt legismertebb orgona műve a merseburgi dóm orgonájának avatására készült

Király Csaba: Improvizáció

Bővebb információ és jegyvásárlás itt.

Hirdetés