2018. szeptember 18. - kedd

Mikszáth Kálmán

Kinyomtatom...

2010. május 28-án ünnepeltük Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóját.
Ajánlataim: Olvasd el egy novelláját, egy könyvét! ...

Ha máshol nem is, a kötelező irodalmak között biztosan találkoztál a nevével, valamelyik művével. Kérlek, vegyél elő egy könyvét most legalább az évfordulón – megéri. Én a felesége által írt könyvet vettem újra a kezembe – csak egy kis érdekesség, hogy a FSZK (azaz a Szabó Ervin könyvtár) keresőjében úgy találtam rá, hogy az író „Mikszáth Kálmán” és nem Kálmánné – no mindegy. A könyv régi kiadású és az utó(vagy elő)szó szerint felkérésre írta Mauks Ilona. Nekem nagyon tetszik a könyv, Mikszáthnak egy olyan oldaláról, amelyet a feleség ismerhetett, no nem olyan intimitások, amelyeket manapság ez alatt érteni szoktak. Aki szereti az írót, annak ajánlom. (A könyvben található mellékletek – levelek - szerintem fölöslegesek, de valószínűleg a könyvkiadási idő ízlését és igényét tükrözi). Sajnos, nem tudom már ajánlani a rádió-műsort, amelyben Tolnai Klára olvasott fel részleteket ebből a könyvből – archívumban valószínűleg megtalálható.
Tehát: Mikszáth Kálmánné Visszaemlékezései című könyvről van szó.
Amiről nem nagyon szokott szó esni, hogy az íróknak (is) vannak „pénzügyeik”, nekik is meg kell élniük. Budapest Főváros Levéltára, mely oly sok értékes dokumentum őrzője, olyan oldaláról szeretné bemutatni Mikszáthot, amely kevésbé ismert az olvasók előtt:
http://bfl.archivportal.hu/id-1802-mikszath_kalman_halalanak_100.html

Ajánlataim:

  • Olvass el  egy novelláját, egy könyvet!
  • Olvasd el feleségének az íróról írt könyvét!
  • Látogass el a Budapest Főváros Levéltárának weblapjára, s ismerd meg egy másik oldaláról is Mikszáthot!
  • +1 – kívácsi vagyok a véleményedre, szerinted 2010-ben is jó író? Te melyik könyvét ajánlanád? Írd meg!

Aznapról kezdem, mikor a felhők elé harangoztak Bodokon…
Jó olvasást!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Bepakoltunk a papírdobozokba, útra készen ülünk. Nézzük a szállodai szobát. Majd eltelik pár hét, amikor azt mondja nekünk valaki, hogy „most vagyok kint kb. 30-szor Indiában. Én is többször megszálltam ezen a környéken. A Pahar Ganj (avagy Paharganj)-on vannak olyan középáras szállodák, amelyek az európai, amerikai igényeket ismerik.”

Második naptól kezdve, amikor útnak indulunk, most már én megyek elöl. Ha a férjem van elöl, nem lát engem.  A 4-5. napon estefelé, hazafelé jövet pár méter volt a szálloda bejáratáig, amikor két serdülő fiú a férjem előtt egymásnak esett, hogy elvonják a figyelmét. Szerencsére, résen volt és  a harmadik srác nem tudta levenni a hátizsákot férjem válláról. Ettől eltekintve nem volt problémánk a hátizsákokkal, emberekkel.

illusztráció

Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz?