„…Rajzoltunk egy költeményt…”

Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.

Vajon merre fordult a Tragédia képzőművészeti adaptációja a 135 évvel ezelőtt készült, mindenki által ismert Zichy-illusztrációk óta eltelt idő alatt? Ez foglalkoztatta az Országút művészeti, tudományos, közéleti lap szerkesztőségét, amikor Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából felkértek hazánk élvonalába tartozó hat képzőművészt, hogy ábrázolják a dráma 1-1 színét.

A 15 alkotásból álló sorozat „...Rajzoltunk egy költeményt…” címmel látható a Nemzeti Színházban, ami méltó helyszíne a tárlatnak: 1883-ban a régi Nemzeti Színházban volt a mű ősbemutatója, és 2002-ben Madách Tragédiájával nyílt meg a mai Nemzeti épülete (az előadás díszlettervezője épp Milorad Krstić volt)

A sorozatról Sturcz János művészettörténész akadémikus készített elemzést, amelynek bevezetőjében kiemeli:

„A sorozaton a festőiség és a rajzosság váltakozik, miközben a néző egy varázslatos utat tehet meg a festői és grafikai korstílusok legkülönbözőbb tájain, az expresszivitástól a karikatúrán és a szürrealizmuson át a grafiti, a sci-fi, a konceptualitás és a filmes hatások beépítéséig”

Az alkotókról néhány szóban:

Csurka Eszter (Menny, Paradicsom, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, igazi "összművész": festő, szobrász, performer, fotós, rendező, színész, díszlettervező. Művei közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Szurcsik József (Egyiptom, Athén) Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, grafikus, képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori oktatási rektorhelyettese, egyetemi adjunktus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Milorad Krstić (Róma, Konstantinápoly) szerb származású, 1990 óta Magyarországon élő és dolgozó képző- és animációs művész, multimediális alkotó. My Baby Left Me című animációs filmje elnyerte a 45. Nemzetközi Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját.

Orosz István (Prága1, Párizs, Prága2) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, író. A Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakátjával világhírűvé vált művész a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Baksai József (London, Falanszter) Munkácsy Mihály-díjas, Prima díjas magyar festő, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művei közgyűjteményekben is megtalálhatók.

Mayer Éva (Űr, Jégvilág, Paradicsomon kívül) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, doktori fokozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte, alkotásaiban szívesen boncolgatja, hogy kik vagyunk, és mi végre vagyunk a világon.

Az 1x1 méteres installációkból rendezett kiállítás reményeink szerint hozzátesz valamit ahhoz a törekvéshez, hogy ne feledkezzünk meg nemzetünknek és irodalmunknak erről a nehéz sorsú nagyjáról, méltó figyelemben részesítve őt és Tragédiáját, tovább erősítve helyét a kortárs magyar kulturális tudatban.

Az alkotások az ősz folyamán vándorkiállításra indulnak a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújított kastélyokba, az Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. jóvoltából.

A kiállítás megtekinthető október 23-ig, a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó ideje alatt. A 15 alkotásból álló sorozatból limitált példányszámú, sorszámozott mappa készült, amely tartalmazza a művészek eredeti kézjegyével ellátott giclée művész nyomatokat.

(fotón a megnyitó néhány alkotóval)