Orgonahangverseny-homokanimációval Pest legrégebbi épületében

Liszt Ferenc születésnapját így ünneplik a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban.

Liszt 212 – Szenvedélyes hangok és homokvarázs címmel különleges ünnepi orgonahangversenyre invitálja a közönséget Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész, amely egyedülálló művészeti élményt kínál. Az eseményre október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján kerül sor a zeneszerző kedvenc budapesti templomában, a Belvárosi Főplébánia-templomban. Az est különlegessége, hogy Végh Lajos képzőművész egyedi, élő digitális homokanimációja kíséri majd a zeneszerző grandiózus, virtuóz orgonaműveinek hangjait. A koncertre látogatóknak olyan vizuális élményben lehet része, amely az érzelmek mélyére hatol, miközben Liszt zenei zsenialitása teljes pompájában bontakozik ki az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáján, műveinek szakavatott, nemzetközileg elismert előadója tolmácsolásában. A közönség kívánságára a zeneszerző nagyszabású orgonaművei mellett néhány harmóniumműve is előadásra kerül. Ez az utolsó alkalom, amikor megtekinthető lesz még a helyszínen a Liszt-korabeli hangszerkülönlegességeket bemutató, nyáron megnyílt kiállítás.

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója így nyilatkozott az ünnepi koncertről:

„Immár hagyománnyá vált, hogy Liszt Ferenc születésnapján hangversenyt adok a zeneszerző kedvenc budapesti templomában. Az elmúlt évek koncertjein a templom mindig zsúfolásig megtelt, ami óriási öröm számomra, hiszen előadóművészként és Liszt-kutatóként egyaránt fontos célkitűzésem, hogy a valaha élt egyik legnagyobb zeneszerző művészetét és személyiségét is közelebb hozzam a közönséghez. A Liszt Ferenc tiszteletére rendezett október 22-i születésnapi hangversenyek mindig az év egyik csúcspontját jelentik számomra, ezért évről-évre olyan különleges exkluzív programokkal készülök, amelyek megidézik a zeneszerző kifinomult, életszerető világpolgár alakját, aki fontos összekötő kapocs volt a nagyvilág művészei között. Az idei évben a zene és a képzőművészet egyedülálló módon egyesül egy magával ragadó és meghitt atmoszférában, Budapest legrégibb templomának falai között. Végh Lajos képzőművész barátom már hónapok óta dolgozik élő digitális homokanimációján, amely különleges módon gazdagítja az elhangzó műsort.”

Az ünnepi esemény egyben záróhangversenye is lesz az orgonaművész kilenc koncertből álló sorozatának, amelynek keretében bemutatja a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjának keretében végzett kutatása eredményeit, Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét.

Az október 22-ei koncerteseményre limitált számú VIP és VIP+ jegy kerül értékesítésre. A VIP jegyet vásárlók a legjobb helyekről élvezhetik az előadást, kiváló rálátással a hatalmas vetítővászonra, a képzőművész közelségében. Azok, akik a VIP+ jegyet választják, az esti koncert után lehetőséget kapnak a homokanimáció varázslatos világának felfedezésére: kézbe vehetik a homokot, és saját alkotásokat hozhatnak létre a művésztől tanulva.

Műsor:

  Liszt Ferenc: B-A-C-H prelúdium és fúga

  Liszt Ferenc: Offertorium a Magyar koronázási miséből

  Liszt Ferenc: Ungarn’s Gott / A magyarok Istene

  Liszt Ferenc: Ave Maria von Arcadelt

  Liszt Ferenc: Fantázia és fúga az „Ad nos, ad salutarem undam” kezdetű korál dallamára

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban is bemutatkozott, majd Izraelben és Palesztinában tartott szóló estjeivel indult a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival. Mesterkurzusokat és szemináriumokat tartott többek között a Belgrádi Nemzetközi Orgonafesztivál és a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére. A Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál alapító művészeti vezetője. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára.

Jegyvásárlás itt.   További információk itt.   (fotó Zelnik Péter Zénó)