Kis fekete 2023 – Divatszínház és díjátadás

A Budapest Design Week keretein belül idén újra megrendezték a Kis fekete pályázat díjátadó gálaestjét a Hagyományok Házában.

Október 8-án a nagyközönség ismét egy nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthette meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözék-kiegészítőket és modern öltözékeket.

A pályázat témája idén a 19. század főúri divatjában és lakáskultúrájában használt motívumok, technikák és formák népi tárgyalkotásra gyakorolt hatása volt, amelyhez inspirációs anyagot a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogattak a szervezők. A pályázók feladata a műtárgyak motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező öltözék-kiegészítők és modern öltözékek készítése volt.

A díjazásról öttagú zsűri döntött: a beérkezett munkákat dr. Aranyosi Zsuzsanna, Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszékének oktatója, Molnár Madarász Melinda, a Meyke divatmárka alapítója, Erdei T. Lilla, etnográfus, Stumpf Imre, női ruhaszabó mester, valamint dr. V. Szathmári Ibolya, néprajzkutató-etnográfus bírálta el. Az esemény fővédnöke Herczku Ágnes népdalénekes volt, aki ünnepi beszédével nyitotta meg a gálát. A nyertesek pénzjutalomban részesültek, az okleveleket Molnár Madarász Melindától, Stumpf Imrétől, valamint a Romani Design tervezőjétől, Varga Erikától vehették át.

Az első díjat Sigmond Gáborné alkotása nyerte el, második helyezettként Leidal Juditot szólították a színpadra, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Nemcsics Erzsébet vihette haza. A dobogósok mellett három különdíjat is kiosztottak, amelyeket Borsodi Eszter, Demjén Dorottya és Kiss Limpár Éva vehettek át. A FolkTrend-díjat Horváthné Pleszkán Orsolya kapta. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság a Folktrend-program népművészeti örökségünket népszerűsítő díjához Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője gratulált.

A díjak átadását divatszínházi bemutató követte, amely Nemes Szilvia koreográfus közreműködésével, az Imágó Tánc Társulat produkciójában valósult meg. Az élőzenés show beérkezett munkákat felhasználva, az inspiráció alapjául szolgáló anyagokon keresztül, innovatív módon mutatta be a modern divat és a tradicionális szemlélet harmóniáját.

(Fotó Dusa Gábor)