Ősszel is Balaton 2

Sétáló kóstoló és mesterkurzus!

A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton 2” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust szervez november 4-én szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központban. A projekt fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón mintegy 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen. A jegyvásárláshoz kérjük keresse fel a https://borespiac.hu weboldalt. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 db jegy áll rendelkezésünkre.

Jegyárak a sétáló borkóstolóra: október 27-ig early bird jegyek: 5900 Ft, mesterkurzus: 4900 Ft. Október 28-tól sétáló borkóstoló: 7900 Ft,  konferencia: 6900 Ft. Korlátozott számban november 4-én és a helyszínen is lehet jegyeket váltani: 9900 Ft-ért és 7900 Ft-ért a mesterkurzusra. A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.

A kiállító borászatok listája folyamatosan frissül, megtalálható a weboldalon.

A szakmai konferencia és mesterkurzus programja:

16:00      köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő

16:05 – 16:15      két kisfilm levetítése 

16:15 – 16:30      „ez a magyarok tengere,

                            Jó ízű étket ád fogasa, sigere…”

Előadó: Dr. Kovács Emőke, Balaton-kutató, történész

Érdekességek a balatoni gasztronómia és borászat történetéből

16:30- 16:50      Dűlőszelekció lehetőségei a Balaton körüli borvidékeken

   Előadó: Dr. Bodor-Pesti Péter

A Balaton körüli borvidékek változatos ökológiai adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a dűlőszelektált borok készítéséhez. Az előadás során bemutatásra kerülnek a dűlőszelekció legfontosabb alapjai és a régióban alkalmazott kisebb földrajzi árujelzők rendeleti szabályozásának háttere.

16:50 -17:05      Borfogyasztás félelmek nélkül

   Előadó: Söptei Zsolt, Söptei Borászat

Miért fontos érett szőlőből bort készíteni? Avagy a szőlőszüret időpontjának ideális megválasztása és a bor érlelés játéka Söptei Zsolt szerint.

17:05 – 17:35      „A rezisztens szőlőfajták gyakorlati tapasztalatai”

   Előadó: Gyukli Krisztián

Előadás a Gyukli Pince három rezisztens szőlőfajtából készülő borának bemutatásán keresztül: Bio Hibernal 2023, Bio Füredgyöngye 2023, Bio Solaris 2022

17:35 -17:50      A borturizmus fellendülése – Tornai Pincészet, Somló

   Előadó: Tornai Tamás, Tornai Pincészet

A Balaton Borrégió elnöke, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázaton nagybirtok kategóriában győztes Tornai Pincészet tulajdonosa Tornai Tamás  beszél a borturizmusban rejlő lehetőségekről, valamint bemutatja a pincészet emblematkus Olaszrizling borát

17:50 – 18:20      Felvidék: Felvidéki Olasz rizling termőhelyek és stílusok

   Előadó: Geönczeöl Attila, borszakíró

Borsor:

Pivnica Čebovce, Csáb – Olasz rizling Andezit 2022

Bóna Winery, Bátorkeszi – Olasz rizling 2020

Geönczeöl Attila, Garamkövesd – Orange 2022 (Olasz rizling)

2023. november 4. 15.00- 21.00

Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.