Pigniczky Réka rendezésében, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és az 56films gyártásában egész estés dokumentumfilm készült a legendás Kaláka együttesről - megalakulásuk 55. évében. A filmet az 56 Films gyártotta és forgalmazza.
Sétáló kóstoló és mesterkurzus!
A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton 2” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust szervez november 4-én szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központban. A projekt fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón mintegy 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen. A jegyvásárláshoz kérjük keresse fel a https://borespiac.hu weboldalt. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 db jegy áll rendelkezésünkre.
Jegyárak a sétáló borkóstolóra: október 27-ig early bird jegyek: 5900 Ft, mesterkurzus: 4900 Ft. Október 28-tól sétáló borkóstoló: 7900 Ft, konferencia: 6900 Ft. Korlátozott számban november 4-én és a helyszínen is lehet jegyeket váltani: 9900 Ft-ért és 7900 Ft-ért a mesterkurzusra. A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.
A kiállító borászatok listája folyamatosan frissül, megtalálható a weboldalon.
A szakmai konferencia és mesterkurzus programja:
16:00 köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő
16:05 – 16:15 két kisfilm levetítése
16:15 – 16:30 „ez a magyarok tengere,
Jó ízű étket ád fogasa, sigere…”
Előadó: Dr. Kovács Emőke, Balaton-kutató, történész
Érdekességek a balatoni gasztronómia és borászat történetéből
16:30- 16:50 Dűlőszelekció lehetőségei a Balaton körüli borvidékeken
Előadó: Dr. Bodor-Pesti Péter
A Balaton körüli borvidékek változatos ökológiai adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a dűlőszelektált borok készítéséhez. Az előadás során bemutatásra kerülnek a dűlőszelekció legfontosabb alapjai és a régióban alkalmazott kisebb földrajzi árujelzők rendeleti szabályozásának háttere.
16:50 -17:05 Borfogyasztás félelmek nélkül
Előadó: Söptei Zsolt, Söptei Borászat
Miért fontos érett szőlőből bort készíteni? Avagy a szőlőszüret időpontjának ideális megválasztása és a bor érlelés játéka Söptei Zsolt szerint.
17:05 – 17:35 „A rezisztens szőlőfajták gyakorlati tapasztalatai”
Előadó: Gyukli Krisztián
Előadás a Gyukli Pince három rezisztens szőlőfajtából készülő borának bemutatásán keresztül: Bio Hibernal 2023, Bio Füredgyöngye 2023, Bio Solaris 2022
17:35 -17:50 A borturizmus fellendülése – Tornai Pincészet, Somló
Előadó: Tornai Tamás, Tornai Pincészet
A Balaton Borrégió elnöke, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázaton nagybirtok kategóriában győztes Tornai Pincészet tulajdonosa Tornai Tamás beszél a borturizmusban rejlő lehetőségekről, valamint bemutatja a pincészet emblematkus Olaszrizling borát
17:50 – 18:20 Felvidék: Felvidéki Olasz rizling termőhelyek és stílusok
Előadó: Geönczeöl Attila, borszakíró
Borsor:
Pivnica Čebovce, Csáb – Olasz rizling Andezit 2022
Bóna Winery, Bátorkeszi – Olasz rizling 2020
Geönczeöl Attila, Garamkövesd – Orange 2022 (Olasz rizling)
2023. november 4. 15.00- 21.00
Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.