Aki értékelte a Poldarkot, valószínűleg ezt is szeretni fogja

Tom Jones.

Henry Fielding hazánkban is megjelent klasszikus regényén alapul a könnyed, négyrészes Tom Jones című sorozat. A történet a címszereplő bonyolult útját követi, amely az igazi szerelem megtalálásához vezet – természetesen megannyi érzelmi hullámvölgyön keresztül. Fielding (akit a hozzáértők Dickens, Thackeray és Thomas Mann ősei közé sorolnak) regénye 1749-es megjelenése óta egyszerre ejti ámulatba és botránkoztatja meg az olvasókat. A mozgóképes adaptációt itthon az Epic Drama sorozatcsatorna vetíti, 2023. november 1-jétől szerdánként 21 órakor.

A regényhez hűen izgalmas sorozatot, amelyet a Poldark alkotóinak köszönhetünk, a The Wall Street Journal a következőképpen jellemezte: "Egy fergeteges tombolás a buja, poros, erotikus, György-korabeli Angliában". A Radio Times pedig így kommentálta: "Az első dolog, ami feltűnik a sorozatban, az az esztétikája. A színpaletta káprázatosan élénk kék és zöld színekből áll, minden pompásan meg van világítva, a csillogó külsőktől a gyertyafényes belső terekig". A tévékritikusok mindenütt dicsérték a sorozat fenomenálisan erős szereplőgárdáját is, amelynek élén Solly McLeod (The Rising, Outlander – Az idegen) áll címszereplőként, mellette Sophie Wilde (Beszélj hozzám!, Nem ismersz) a hősnő Sophia Western megformálójaként és a Primetime Emmy-díjas Hannah Waddingham (Ted Lasso) a csábító és bosszúálló Lady Bellaston szerepében. Ugyanakkor a mellékszerepeket is kiváló, elismert színészek látják el, mint pl. a BAFTA-jelölt Shirley Henderson (Harry Potter és a tűz serlege), a BAFTA-díjas Daniel Rigby (Fekete tükör), vagy a Jamestownból is ismert Dean Lennox Kelly.

Tom Jones csecsemőkorában árván maradt, de egy nemes, Squire Allworthy magához vette vidéki birtokára, és örökbe fogadta. Tom kedves, jóképű, szabadszellemű és a hölgyek körében rendkívül népszerű ifjúvá cseperedik. Azonban származásától nem szabadulhat, és amikor egymásba szeretnek Sophia Westernnel, a gazdag örökösnővel, mindkét család a frigy ellen szegül. Tomot kegyvesztettként útjára bocsátják, Sophia pedig megszökik otthonról a Paradise Hall örökösével, William Blifillel kötendő kényszerházassága elől. Készen áll rá, hogy mindent eldobjon Tomért... Legalábbis, amíg tudomására nem jut, hogy Tom nem képes ellenállni az útjába kerülő kalandoknak. Végül mindketten Londonban kötnek ki, ahol Sophia nagynénje, az igéző, de veszélyes Lady Bellaston lendül akcióba a szerelem megsemmisítésére. Sophia kénytelen ráébredni, hogy egy fiatal lány élete a londoni felső tízezer köreiben kegyetlen lehet. És jön az időtlen kérdés: a szerelem valóban mindent legyőzhet?