7 étel, ami jótékonyan hat a libidóra

Mindegy, hogy valamilyen különleges alkalomra készülünk a párunkkal, vagy csak szeretnénk egy kicsit megfűszerezni a hálószobai pillanatokat, nem lőhetünk mellé, ha kipróbálunk néhány libidófokozó élelmiszert. De valóban lehet ilyen hatása egyes ételeknek? És ha igen, melyeket érdemes kipróbálni? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Befolyásolható a libidó élelmiszerekkel?

Az, hogy valaki mennyire kívánja a romantikus együttléteket, számtalan külső és belső tényezőtől függhet. Hatással lehet rá a stressz, a fáradtság, az önbizalom, de még a párkapcsolat minősége is. De mi a helyzet az ételekkel?

Biztosan mindenki hallott már legendákat azokról az alapanyagokról, amelyek képesek fokozni a vágyat és a szexuális teljesítményt is. Ezek általában azok az ételek, amelyen központi szerepet játszanak a Valentin-napi menükben. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre nincsenek tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerek valóban képesek lennének fokozni a libidót. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne működhetnének, hiszen az agy egy rejtélyes és csodálatos szerv. Nézzük meg, mire gondolunk!

Például egyes ételek puszta látványa is képes lehet fokozni a vágyat, mivel azokat gondolatban a nemi szervekhez hasonlítjuk – ilyen lehet például a banán vagy az avokádó. Ugyanakkor más ételek a vérkeringést fokozzák, ami elengedhetetlen például a férfi nemi szerv számára ahhoz, hogy „teljesíteni” tudjon.

De érdemes a hormonokat is megvizsgálni: alapvetően a tesztoszteronhormon az, ami képes fokozni a szexuális vágyat mindkét nemnél. Ezt élelmiszerekből nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe, ám lehetnek bennük olyan mikrotápanyagok, amelyek képesek a hormontermelést befolyásolni. ilyen többek között a cink is, ami szerepet játszik a tesztoszteron szabályozásában. Ha pedig jobban belegondolunk, az ember felfokozott, boldog hangulatban jobban kívánja az együttléteket, így a hangulatfokozó alapanyagok is segíthetnek ezen a téren.

Végül, de nem utolsósorban pedig ne feledkezzünk meg az ételek pszicho-érzelmi hatásairól sem: ha úgy gondoljuk, hogy egy étel vágyfokozó, akkor valószínűleg úgy is érezzük majd egy forró éjszakán, és már nem is lesz szükség potencianövelő tablettára!

7 étel, amivel érdemes kísérletezni

Tudományosan tehát nem bizonyított, hogy működnek ezek az ételek, de láthattuk: könnyű az agyunkat megtéveszteni. Ha a következő romantikus vacsorára valami különlegeset tervezünk, az alábbi élelmiszerekből érdemes lesz betárazni.

Az osztrigáról mint afrodiziákumról szinte már mindenki hallott. Amellett, hogy egyesek számára a női nemi szerveket idézheti a látványa, magas a cinktartalma is. Ezáltal fokozza a véráramlást, ami a férfi nemi szerveknek különösen fontos, de mint említettük, a tesztoszteronszint szabályozásában is segít. Ha ehhez nem fűlik a fogunk, a homárt vagy a rákot is kipróbálhatjuk!

Egyes húsfélék olyan speciális aminosavakat tartalmaznak, amelyek fogyasztása képes lehet javítani a szexuális életet. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek – például a marhahús, a csirke vagy a sertés – olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítik a véráramlást. Ilyen például a karnitin, az L-arginin vagy a fent említett cink.

Igazán elegáns vacsorát készíthetünk lazac felhasználásával – ez az alapanyag ráadásul jól ismert a szívbarát tulajdonságairól, mivel telis-tele van jótékony Omega-3 zsírsavval. Emiatt úgy tartják, hogy szerepet játszik a test és a szexuális élet egészségének megőrzésében, hiszen javítja a véráramlást, sőt még cinket és fehérjét is tartalmaz.

Hasonló okból számíthatnak jó választásnak a különböző magvak, például a dió, a kesudió, a mandula vagy a földimogyoró. Ezekben is sok hasznos tápanyag van, például L-arginin és cink, a dióban pedig Omega-3 zsírsav is található.

Az édesszájúak ennek biztosan örülni fognak: hagyományosan a csokoládét is az afrodiziákumok közé sorolják. A történelem során mindig is a vágy szimbóluma volt az édes, csábító íze miatt, de azért is, mert úgy tartották, hogy fokozza a szexuális élvezetet. Ebben lehet valami, hiszen segíti például a szerotonin felszabadulását a szervezetben, ami köztudottan hangulatjavító hormon, de a libidó szabályozásában is van némi szerepe.

A romantikus vacsora kísérőjeként gyakran megjelenik a vörösbor, ami már csak azért is jó ötlet, mert mértékkel fogyasztva képes növelni az intimitás utáni vágyat. Ez az ital ugyanis kvercetint tartalmaz, egy véráramlást serkentő antioxidánst. De tényleg ne fogyasszunk 1-1 pohárnál többet, az ugyanis épp ellenkező hatást vált ki, szexuális diszfunkciókhoz vezethet!

Szintén érdemes friss, zöld színű zöldségeket felszolgálni, ha konkrét terveink vannak az étkezés után. A spenót, a kelkáposzta vagy éppen a brokkoli is olyan zöldség, ami nitrogént tartalmaz, így a szervezetben nitrogén-monoxidot szabadítanak fel. Ez pedig képes kitágítani az ereket, valamint serkenti a hormonok felszabadulását a testben.

Tegyünk egy próbát!

Most már láthatjuk, hogy nem kell feltétlenül a potencianövelő tabletták után nyúlnunk, ha nem érezzük magunkban az erőt, mégis egy különleges, romantikus estét tervezünk. Ha képesek vagyunk ráhangolódni az előttünk álló kellemes pillanatokra és okosan tervezzük meg a menüt, szinte már nyert ügyünk van!