Lejárt a fotóalbumok ideje?

Egyre több fotót gyártunk, de keveset teszünk el emlékbe.

Tízből kilenc magyar tart otthon fotóalbumot, ám a legtöbben ki sem nyitották őket az elmúlt másfél évben – derült ki az Epson országos, reprezentatív kutatásából. Bár az okoseszközöknek köszönhetően szinte minden pillanatot megörökítünk, mégis mindössze 2 százalékát nyomtatjuk ki a digitális képeknek. Pedig a fotók rendezése és nézegetése pótolhatatlan pozitív hatásokkal jár, például elősegíti az emlékezést, és megerősíti a családi kötelékeket.

A digitalizáció előretörésével sok hétköznapi szokásunk alakult át – többek között az is, hogy milyen gyakran és formában nézegetjük a családi nyaralásokon, születésnapokon, ünnepségeken készült képeket. Az analóg időkkel ellentétben most bármikor bármit megörökíthetünk: nem meglepő tehát, hogy egy átlag magyar körülbelül 1200 képet tárol a telefonján.

Más kérdés, hogy milyen gyakran nézzük meg ezeket, és kitesszük-e őket az otthonunkban is. A megkérdezettek több mint fele szomorúnak tartja, ha egy lakásban nincsenek kifüggesztve családi fényképek; ennek ellenére a magyarok átlagosan mindössze 28 fotót nyomtatnak ki azok közül, melyeket a telefonjukon tárolnak. A válaszadók egynegyedének nincs ideje ilyesmivel foglalkozni, a 19 százalékuk túl bonyolultnak tartja a keretezést, 16 százalékuk pedig nem rendelkezik nyomtatóval.

Pedig érdekes módon az iskolai tablófotózáson készült portrék szinte minden második ember otthonában megtalálhatók – valószínűleg azért, mert ezeket eleve nyomtatva kapják kézhez. A legtöbben valamilyen jelentős életeseményt követően szokták lecserélni a fotókat a falon. A legtöbb válaszadónak „nyomtatásra érdemes” pillanat lehet egy nyaraláson készült felvétel (31%), valamint a születésnapi torta felvágása (31%) is. Legritkábban az ételekről (12%) és az első iskolai napról (15%) készült fényképeket nyomtatjuk ki.

Kézzelfogható emlékek, egyenesen a nyomtatóból

A nyomtatott fényképek bizonyos szempontból sokkal többet nyújtanak, mint a telefonon tárolt, soha meg nem nyitott fotómappák. A válaszadók több mint fele szerint a legfrissebb családi nyaralásokon és összejöveteleken készült fotók hangulatosabbá és személyesebbé teszik a teret. Azzal is minden második megkérdezett egyetértett, hogy boldogsággal tölti el őket, ha a szüleik otthonában viszontlátják saját arcképüket.

Tízből nyolc embernél rendszeres családi program a fotóalbumok közös lapozgatása, 94 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a gyerekeknek javítja az önbecsülését a saját magukról és szeretteikről készült fényképek rendszeres megtekintése. A válaszadók 88 százaléka egyetértett abban, hogy a rokonokról nyomtatott fényképek segítik a családi kötelékek megerősítését és a gyerekeket is könnyebben megtanítják arra, hogy ki kicsoda a tágabb családtagok közül.

Linda Henkel, a Fairfield University kutató-pszichológusa szerint rengeteg pszichológiai előnnyel jár, ha az otthonunkban körbevesszük magunkat szeretteink fényképeivel. „A fotók válogatása, albumba rendezése, bekeretezése, és a családdal való közös nézegetése segíti az emlékezést és az összetartozás érzésének megteremtését. És ez sokkal hatásosabb akkor, ha nem egy eszközön tárolunk mindent, hanem időnként kézbe vesszük, magunk mellett tudjuk a képeket.”

Az otthoni nyomtatásra manapság sokféle gazdaságos és jó minőségű megoldást választhatunk. Az Epson EcoTank nyomtatóit például úgy tervezték meg, hogy az újratölthető tintatartályokkal akár 90 százalékot is megspórolhassunk a nyomtatási költségeken. A tintatartályok nagy kapacitásának köszönhetően alacsony oldalankénti költség mellett állíthatunk elő kiváló minőségű nyomatokat.