Fülei Balázs szólóestje a Magyar Zene Házában

MVM Koncertek A Zongora.

Virtuozitás és sokszínűség – a XX. század első felének ikonikus darabjait tűzte műsorára Fülei Balázs. A Liszt-díjas zongoraművész november 26-án ad szólóestet a Magyar Zene Háza koncerttermében az MVM Koncertek – a Zongora jubileumi évadának keretén belül.

Fülei Balázs Bartók, Ravel és Gershwin műveivel mutatja meg a zongorahang színárnyalatainak végtelenségét és a három szerző páratlan harmóniai leleményességét. A XX. század egyik legsikeresebb műve, a Rhapsody in Blue Gershwin szóló zongoraátiratában hangzik el. A darabot gyakran a jazzhez kötik, pedig a „Blue” itt egy melankolikus állapotot jelöl, amit a jellegzetes ritmusok tesznek olvadékonnyá. Ravel 1905-ben komponált Tükrök című öttételes műve rendkívüli igényességet vár el előadójától, hangjegyeinek ezrei olyanok, akár a festő palettájának színárnyalatai. Bartók nagyszabású zongoraműve, az Improvizációk pedig a zeneszerző harmóniai zsenialitásának remekműve. A szólóest kivételes élményt ígér az odalátogatóknak.

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima-díjas zongoraművész, a hazai és a nemzetközi koncertélet elismert szereplője, repertoárján több mint harminc versenymű szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Műpa Bertók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével. Fellépett Európa szinte minden országában, Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Vietnámban. Lemezfelvételei közül Christmas with Franz Liszt című szóló albuma 2022-ben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 42. Nemzetközi Hanglemez Nagydíját. 2023-ban újabb négy albummal jelentkezik. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban kapta meg a kitüntető „Steinway Artist” címet, amelyet olyan világhírű művészek viselnek, mint például Daniel Bareboim, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin, vagy Martha Argerich.

A Zongora-sorozat idei utolsó koncertjén Jevgenyij Koroljov Bach: Goldberg-variációk c. művét adja elő december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében.

2023. november 26. (vasárnap), 19:30 óra

Magyar Zene Háza

20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Fülei Balázs zongoraestje

Bartók: Improvizációk magyar parasztdalok felett, op. 20

Ravel: Tükrőződések

Éjjeli lepkék

Szomorú madarak

Egy bárka az óceánon

A bohóc hajnali szerenádja

Harangok völgye

Gershwin: Rhapsody in Blue

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a zongora honlapon, ahol további információk is olvashatók a sorozat koncertjeiről.

(fotó Felvégi Andrea)