6 dolog New York hat leghírhedtebb gengszteréről

Maffia gyilkosok Colin McLarennel.

Colin McLarennel, az egykori beépített zsaruval forgattak egy feltáró dokumentumsorozatot, amely New York-i klánok hat ikonikus alakjának felemelkedését, szárnyalását és bukását mutatja be törvényszéki bizonyítékok, kriminálpszichológia és a nyomozó személyes tapasztalatainak felhasználásával. A Maffia gyilkosok Colin McLarennel című hatrészes bűnügyi dokuszériát nálunk a Viasat Explore csatorna adja, 2023. november 22-étől szerdánként 21:00 órától. Nézzünk ez alapján néhány izgalmas, meglepő vagy éppenséggel rémületes érdekességet!

1. John GOTTI majdnem mindent megúszott – a becenevét, Don Teflont is innen kapta: egyszerűen nem „ragadtak rá” a vádak, pedig a ’80-as években számos nagyformátumú pert próbáltak a nyakába varrni.  Még azt is megúszta, hogy úgy állt a nagy Gambinó-család élére, hogy megölette annak korábbi vezetőjét, Paul CASTELLANÓT. A fejest végül 1992-ben ítélték el többek között öt gyilkosságért, és a börtönben halt meg 2002 júniusában.

2. Sammy GRAVANO, a Bika nyomta fel Gottit. A brutalitásáról és robusztus kiállásáról ismert gengszter több évtizeden át szolgálta a Gambinókat, Castellano meggyilkolását követően ő lett az elkövető, John Gotti egyik jobbkeze is. Főnökével akkor fordult szembe, amikor az FBI lejátszott neki egy felvételt, amiben Gotti veszett kutyának nevezi őt, aki a saját érdekében gyilkol. Gravano úgy érezte, hogy Gotti elárulta őt, ezért vállalta, hogy bíróság elé áll, ahol aztán többek között 19 olyan gyilkosságról számolt be, amelynek nyomán Gottival együtt közel 40 maffiózót ítélhettek el.

3. Carmine PERSICO 46 éven át volt maffiafőnök, ebből 32 évet rácsok mögött töltött. Persicót, a Kígyót már 17 évesen gyilkossággal vádolták meg, a Colombo család feje 40 évesen lett. Többször megjárta a börtönt, és mire 1986-ban 139 évre ítélték zsarolási vádak miatt, addigra már olyan kapcsolati hálót épített ki magának, hogy a rácsok sem akadályozták a család irányításában – egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig ő vezette a Colombo famíliát.

4. Anthony CASSO olyan paranoiás volt, hogy emiatt végzett állítólag közel 100 emberrel. A Lucchese család egyik kisfőnökeként Casso volt New York egyik legkegyetlenebb bérgyilkosa. A maffiatörvényekkel nem törődve ártatlan civileket is simán megölt, csak mert azt hitte róluk, hogy besúgók, és ő gyűlölte a besúgókat. A sors iróniája, hogy végül ő is besúgó lett – de még így is közel 500 évnyi börtönbüntetésre ítélték, ahol 2020-ban COVID következtében halt meg.

5. Henry HILL, a bujkálásban lévő gengszter a Nagymenők hatására fedte fel valódi kilétét. Hill, aki szintén kapcsolatban állt a Lucchese családdal, 1980-ban állt a tanúk padjára, hogy bűntársai ellen valljon és ezzel megússzon egy hosszú börtönbüntetést. Ezt követően az FBI felvette őt a tanúvédelmi programjába. 10 év után azonban, az életét taglaló Oscar-díjas Nagymenők c. filmre olyan büszke volt, hogy nem bírt magával, felfedte valódi kilétét, ezért az FBI kivette őt a programból. 

6. Vincent GIGANTE beszámíthatatlannak tettette magát, hogy ne ítéljék el. A Genovese bűnözőklán fejeként az egykori félnehézsúlyú bokszoló, Vincent Gigante 1990-ben pizsamában és fürdőköpenyben jelent meg a vádemelésén, a védője pedig azt állította, hogy szellemileg sérült, így hét éven át folytak a jogi csatározások a tárgyalásra való alkalmasságáról. Hiába vallotta azt Sammy Gavano, a Bika, hogy Gigante beszámítható, ügyvédei pszichiáterek tanúvallomásaival azt bizonygatták, hogy a maffiavezért hallucinációk gyötrik és demenciában szenved. Végül 1997-ben egy újabb tárgyaláson – amin kerekesszékben jelent meg – beszámíthatónak nyilvánították és 12 évre ítélték.

A dokumentumsorozatban Colin McLaren még számos titkot árul el a fenti enigmatikus figurákról, miközben a maffiavezérek jellemvonásait, motivációit és gyengeségeit is tanulmányozza, hogy megérthessük, hogy lesz valaki kompatibilis az maffiával.