Szlovákiai turnéra indult a Magyar Színház Babaszínháza!

2023. novemberében 4 nap alatt 6 szlovákiai helyszínre látogat el a Magyar Színház babaszínházi formátuma.

A Leporelló sorozat két produkciója, a Hangora és a Herfli a határon túl is nagy népszerűségnek örvend! A Hevesi Sándor téri teátrum babaszínház, más néven csecsemőszínház vagy aprók színháza keretein belül olyan 0-4 éves korosztálynak szóló színházi előadásokat kínál, amelyek teljes időtartama 45 perc. Ez 20-25 perc előadásra és 20 perc közös játékra oszlik. Az előadások a kisgyermekek már megszerzett tapasztalataival és képességeikkel operálnak, hétköznapi szituációk játékos megjelenítésével, bábos formák, vizuális és zenei elemek, mondókák, gyermekdalok vagy éppen klasszikus zeneművek használatával.

„Cseperedj a Magyar Színházzal!” jeligével indította útjára a teátrum 2023. áprilisában a babaszínházi sorozatát, melynek azonnal sikeres fogadtatása volt! 2023. november 20 – 21. között a Hangora című produkció négy előadással örvendeztette meg Farnad, Léva, Rozsnó és Fülek legfiatalabb közönségét. A turné első részében Varga Fekete Kinga és Oláh Dóra előadásában mutatta be a Magyar Színház a hat hónapos kortól ajánlott színdarabot.

„Felvidéken csupaszív emberek vártak minket, olyan vendéglátásban volt részünk, amilyet ritkán tapasztal az ember. A Cseperedj! program nagyon hasznos, öröm látni, hogy van rá igény, és klassz, hogy a Hangora-t ilyen jól fogadták.” – mesélte Varga Fekete Kinga.

„Mind a négy helyszínen nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, mindenki tárt karokkal várt minket. Mindenki nagyon örült, hogy eljutottunk hozzájuk, és azt mondták, még sosem láttak hasonló előadást. A közönségünk javarészt óvodai és bölcsődei csoportokból állt, de rajtuk kívül is sok anyuka jött megnézni minket pici babával. Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy az alapvetően hat-nyolc hónapos kisbabáknak készült előadást mennyire élvezték az óvodás korú gyerekek is. Végig nevettek, figyeltek az előadás alatt. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a gyerekektől és a felnőtt nézőktől is. Sokan mondták, hogy legközelebb is menjünk hozzájuk, mert ilyen különleges műsort még sosem láttak.„ – emelte ki Oláh  Dóra, a Hangora című előadás szereplője.

A színészek mellett a darab rendezője és a rendezőasszisztense is hatalmas energialöketet kapott a turnénak köszönhetően. Bár Nagy Petra (rendező), személyesen nem tudott részt venni a csapattal, de a folyamatos kommunikáció és információgyűjtés nem maradhatott el.

„Évekig jártam ezt a kört egy másik produkcióval. Pontosan tudom, milyen szeretettel és kíváncsisággal várnak minket mindig. A csapattal egész nap tartottuk a kapcsolatot, mindenki remekül érezte magát a helyszíneken és tudomásom szerint nagyon lelkes közönségük volt mindenhol. Végtelenül boldog vagyok, hogy a Leporelló sorozat átlépte az országhatárt is.” – emelte ki Nagy Petra, a sorozat rendezője.

„Azt gondolom mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat. Mindenhol végtelen kedvességgel fogadtak minket. Hatalmas szeretetet kaptunk. Az előadást is nagyon nagy örömmel fogadták és csupa jó visszajelzést kaptunk. Kedves, jó emberek vettek minket körül az összes helyszínen. Ilyen fajta babaszínházat még soha nem láttak és teljesen odáig voltak.  Csodálatos helyeken voltunk. Bármikor szívesen visszamennénk. Nagyon köszönjük a lehetőséget.” – zárta a gondolatok sorát Rumán Cintia, a sorozat rendezőasszisztense.

A turné második felében további négy helyszínre látogat el a csapat, azonban a „következő körben” a Herfli című előadás indul boldog utazásra Kusnyér Anna és Keresztény Tamás előadásában.

További helyszínek és időpontok: 2023. 11.27. – Szepsi és Buzita,  2023. 11.29. – Kassa és Borsi

(Szöveg Farkas Kitti)