A canterville-i kísértet

Korszerű feldolgozásban Oscar Wilde kísértetjátéka.

A világhírű író klasszikus és a szó szoros értelmében véve is szellemes meséje öltözik modern köntösbe A canterville-i kísértet négyrészes feldolgozásában, amelyben egy amerikai család költözik Sir Simon de Canterville kastélyába. A kúriát a családfő, Hiram Otis informatikus milliárdos vásárolta meg. Eddig minden oké lenne, csakhogy Sir Simon már öt évszázada halott, azonban kísérteni visszajár egykori házába, és nem túl boldog, hogy ezek a zajos népek foglalták el azt.

Az Emmy-díjas családi kalandsorozat 2023. november 29-étől szerdánként 21 órakor látható az Epic Dráma csatornán – lássuk (spoiler nélkül!), hogy miben lesz más, mint amilyennek Oscar Wilde eredetileg megálmodta!

„Ezt az egész család élvezheti, van benne szerelem, kaland és komédia is” – szögezte le Tom és Joe Graves, akik Hiram bajkeverő ikreit játsszák a sorozatban. Bizony, Hiramnak ikrei vannak, és igen, a szerepeket valóban ikrek alakítják. A két csibész pedig nem csupán teljesen egyforma, de az agyuk is egy srófra jár.

Nem kell megijedni, A canterville-i kísértet továbbra sem egy rémtörténet: „Ez az öttagú család egy szellemjárta kastélyba költözik be, de ahelyett, hogy rémüldöznének, az egészet egy nagy kalandként fogják fel. Az ikrek eredetileg nem akartak idejönni, de aztán magukkal ragadják őket a történések, és mire észbe kapnak, már tökre élvezik az egészet” – magyarázza Tom Graves. Testvére, Joe úgy véli, hogy a nézők sokat tanulhatnak ebből a sorozatból, különösen azt, hogy milyen fontos a család, hiszen Otisék a végére összetartóbbak lesznek, mint valaha.

A családfőt alakító James Lance (akire a Ted Lasso minden lében kanál riporterjeként emlékezhetünk) elmondása alapján meg meri kockáztatni, hogy Oscar Wilde nagyon élvezte volna ezt a feldolgozást, amit briliánsan modernizáltak, hogy korunk generációja is tökéletesen át tudja élni.

Sir Simon de Canterville-t a szintén Ted Lassó-s Anthony Head játssza, szelleme pedig ki van akadva attól, hogy Otisék nem megrémülnek, hanem barátkozni akarnak vele. A felvételeket természetesen sok-sok óra smink előzte meg, hogy meglegyen az a sápadtság, amivel egy 500 éves szellemnek rendelkeznie kell – a széria Emmy-díjban is részesült a legjobb smink és haj kategóriában.

És akkor hova is soroljuk ezt a sorozatot? A Doc Martin legendás színésznője, Caroline Catz szerint (ő a feleséget alakítja) ez egy családbarát széria, detektívtörténet és gótikus horrorsztori is egyben, ami bemutatja, hogy mit jelent élni és meghalni. Annyi bizonyos, hogy a A canterville-i kísértet finoman szembeállítja a brit és amerikai sztereotípiákat, van benne komédia és pátosz, no meg atmoszférikus fényképezés – utóbbikért a szakma két veteránja, Chris Preston (Kisvárosi gyilkosságok) és Tom Hines (Hívják a bábát) felelnek.