„Beteljesedő sorsok”

Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye Kecskeméten.

Különleges koncertre kerül sor Kecskeméten a Filharmónia Magyarország, a Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest együttműködésében november 30-án. A Concerto Budapest Keller András vezényletével szólaltatja meg Glinka és Beethoven egy-egy emblematikus művét, Balázs János zongoraművész közreműködésével pedig a szerző születésének 150. évfordulóján meghallgathatjuk Rachmaninov IV. zongoraversenyét. A rendhagyó eseménynek a kecskeméti Hírös Agóra ad otthont, a koncert egyben a Filharmónia helyi Kodály bérletének évadnyitó koncertje is.

Rachmaninov egész életében őrlődött a sikerek és kudarcok, a régi zenei nyelv és az új igények között. Az 1926-ban befejezett IV. zongoraverseny afféle „fekete bárány” a versenyművei sorában: keveredik benne a posztromantika, az avantgárd és a Gershwin féle amerikai zene nyelve.

A Kossuth-díjas zongoraművész így vall Rachmaninov négy zongoraversenyéről: „Mámoros állapotba kerül tőlük az ember, az első öt-hat perc után úgy érzem, az ujjaim szinte maguktól játszanak, és én, az előadó, egyszerre magam is hallgató leszek.”

A koncerten meghallgathatjuk még Glinka Ruszlán és Ludmilla című művének nyitányát, valamint egy emblematikus művet, Beethoven III. Eroica szimfóniáját. Nagy feladat az előadó számára e szerteágazó zenéket értelmezni, átadni. Balázs Jánosnál, aki néhány éve két estén eljátszotta Rachmaninov összes zongoraversenyét, valamint a romantikus nagyzenekari hangzás legkifinomultabb hazai képviselőinél, Keller Andrásnál és a Concerto Budapestnél keresve sem találhatnánk erre avatottabb tolmácsolókat. (fotó Felvégi Andrea)

2023. november 30. 19 óra

Kecskemét, Hírös Agóra

„Beteljesedő sorsok”

Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye

Vezényel: Keller András

  Glinka: Ruszlán és Ludmilla – nyitány

  Rachmaninov: IV. zongoraverseny

  Beethoven: III. „Eroica” szimfónia

További információ ide kattintva.

Jegyek és bérletek válthatók a Hírös Agóra Kulturális Központ jegyirodájában (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1., +36 76 503 880), valamint online a hirosagora oldalon.

A koncert támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.