Kamarazenei koncertek a Szent István Filharmonikusok 2023-2024 évadában

„Velencei találkozások – Barokk zenei élet a lagúnák városában”

A Szent István Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban zenészei részére kamarazenei sorozatot indít az Óbudai Társaskörben, ezzel a kamarazenélés az együttes hétköznapjainak részévé válik. valamint segíti a felkészülést a kiemelkedő volumenű koncertjeikre. A Szent István Filharmonikusok zenészei által kiválasztott darabokat témakörök szerint csoportosították; a koncerteken a zeneművek mellett ismert színészek tolmácsolásában az adott zenetörténeti korra jellemző szövegek, zeneszerzők bemutatásai is elhangzanak. A műsor szerkesztője Murvai Bőke Gabriella zenetörténész, az est műsorvezetői szerepét az Óbudai Társaskör kezdeményezésére pedig a III. kerületben élő színművészek vállalták. A sorozat harmadik koncertjét december 9-én rendezik meg „Velencei találkozások – Barokk zenei élet a lagúnák városában” címmel, az est házigazdája Makranczi Zalán. (fotó Győrfi-Forgács Bea)

A kamarazenélés a zenészek egyéni tudását fejleszti, hiszen „szólistaként” vesznek részt egy-egy mű megszólaltatásában, ez komoly felkészülést, hangszeres tudást, egymásra figyelést, közös gondolkodást igényel. Egyénileg megmutatkozik egy-egy zenész muzikalitása, zenei intelligenciája, igényessége. Kamarazenélés közben nem lehet „megbújni” a zenekarban, a nagyzenekari egységes hangzás elérése ezekben a kis formációkban gyökerezik. A Szent István Filharmonikusok zenészei által kiválasztott darabokat témakörök szerint csoportosították; a koncerteken nem csak zeneművek csendülnek fel, hanem ismert színészek tolmácsolásában a zenetörténeti korra jellemző ismertetőszövegek, zeneszerzők bemutatásai is elhangzanak. A műsor szerkesztésére, az összekötő szövegek megírására Murvai Bőke Gabriella zenetörténészt kérték fel, az Óbudai Társaskör kezdeményezésére a műsorvezetést pedig a III. kerületben élő színművészek vállalták.

Mit jelentett a korszak hírneves zeneszerzőinek, Vivaldinak vagy Telemannak a város? Mit nevezünk velencei stílusnak? Fedezzék fel együtt a Szent István Filharmonikusok zenészeivel Velencét és a decemberi szürkeségben töltődjenek fel együtt egy kis napfénnyel!

„Velencei találkozások – Barokk zenei élet a lagúnák városában”

2023. december 9., szombat, 19:00 – Óbudai Társaskör

Narrátor: Makranczi Zalán

Műsor:

Antonio Vivaldi: Trombita Concerto C-dúr

Petronio Franceschini: D-dúr trombita kettősverseny

Georg Philipp Telemann: Concerto 3 trombitára, 2 oboára

Tomaso Albinoni: Adagio g-moll vonós kvártett

Antonio Vivaldi: Négy évszak részlet – Tél