Átadták a 100. Magyar Teátrum Díjat

Tizennegyedszer díjazták a színházi háttérszakmák legjobbjait!

A Karinthy Színház adott otthon 2023. december 11-én a Magyar Teátrumi Társaság díjátadó Gálájának. Minden évben elérkezik az az este, amikor a színházi szakma azokat köszönti és díjazza, akik nap mint nap a háttérből segítik a kiváló, sikeres színpadi produkciók létrejöttét.

    Ők azok, akik sohasem állnak a rivaldafényben.

    Ők azok, akiknek szakmai tudása, odaadása nélkül halványabbak lennének a fények, unalmasabbak a kosztümök, ziláltabbak a frizurák, vagy éppen kevesebb néző ülne a nézőtéren.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges.

A gálaesten elismerést kapott Hosszú Mária, a Nemzeti Színház művészeti titkára; Jónás Ibolya, a Szolnoki Szigligeti Színház fodrásza, tárvezetője; Csipke Sándor Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház műszaki vezetője; Pap Gábor, a Kecskeméti Katona József Színház díszletasztalosa és Sándor Dániel, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház műszaki vezetője.

Az esten átadták a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat is, amelyet Miske László, a Debreceni Csokonai Színház színművésze vehetett át.

Az eddigi tizenhárom év alatt 93 Magyar Teátrum Díjat illetve Életműdíjat adott át a Magyar Teátrumi Társaság, így az idei hét elismeréssel a 100. megítélt és átadott díjnál tart a Magyar Teátrum díjak története.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket Szentmártoni János kulturális helyettes államtitkártól, a jelölő színházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató színháztechnikai szervezetek képviselőitől vehették át.

Ezen az estén adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Rákosa Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház műszaki igazgatója vehette át. A Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a Proscaenium Emlékgyűrűt Farkas Lászlónak adományozta.

A Gálaest műsorában a díjazottak anyaszínházai, a Karinthy Színház és a Fővárosi Nagycirkusz produkciói szerepeltek.