Dallamvivők mustra

A jövő ifjúsági koncertjeinek sztárjait keresi a Filharmónia.

A Filharmónia Magyarország hazánk legnagyobb klasszikus zenei koncertszervezőjeként iskolák százaiba szervez ifjúsági élménykoncerteket, melyeknek éves szinten több mint kétszázezer hallgatója van. A Filharmónia most pályázatot hirdet Dallamvivők mustra néven. Cél, hogy olyan művészek, olyan előadások kerüljenek a koncertszervező látóterébe, amik kreatív ötletekkel rendelkeznek, amelyek segíthetnek közelebb vinni a klasszikus zenét a fiatalokhoz. A pályázat összdíja közel kétmillió forint és számos szereplési lehetőség.

A Filharmónia célja, hogy olyan, 40-45 perces előadások szülessenek, amelyek képesek szórakoztató formában lekötni a gyerekek figyelmét, eközben magas színvonalú zenei élményt biztosítva. Az előadásoknak klasszikus zenére kell épülniük, de a műfaji átjárás megengedett: a népzene és jazz is szerepet kaphat. Az előadásoknak változatos helyszíneken is működőképesnek kell lenniük (pl. tornaterem, díszterem, művelődési ház).

Mivel kiíró számára rendkívül fontos, hogy a szakmailag, zeneileg nívós koncert a gyerekek számára valóban élvezetes élményt nyújtson, a szakmai előválogató zsűri által kiválasztott programokat a verseny előtt egy kis segítő csapat tanácsokkal látja el, módosítások tehetők a programban, majd a verseny napján már csak a gyermekekből álló zsűri értékeli a produkciókat. A fődíj bruttó 800.000 Ft, de az összes dobogós a pénzjutalmon kívül szereplési lehetőséget kap (fellépti díj ellenében) a Filharmónia ifjúsági koncertjein.

Elvárás a pályázatokkal szemben, hogy kompetensen felépített, élményszerű előadások legyenek, pedagógiában is ügyes, jártas moderátorral vagy főszereplővel. Az elbírálás során pozitívum, ha a műsor vegyes korosztályú közönség számára is alkalmas, ha az iskolai énekórák anyagához kapcsolódni tud, ha változatos színpadkép jellemzi, ha digitális eszközöket használ, illetve, ha interaktív.

Bővebb infó itt.