Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2024

Ütős Kortárszenei Nap a Magyar Zene Házában!

Teltházas koncertekkel startolt idén a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál! A különleges zenei programokon január 6. és február 2. között van lehetőségük részt venni az érdeklődőknek.

Január 14-én vasárnap, a fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. A háromkoncertes esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A tematikus nap nyitókoncertjén sokszínű hangélményben lehet részünk, melyben Janca Dániel vezet el bennünket az ütőhangszeres szólóirodalom legfrissebb alkotásaihoz. A 16 órakor kezdődő koncert különlegessége, hogy a szólista játékához a teljes koncert során egy digitális hangzások által képzett zenei világ társul. Az ütőhangszerek és az elektronika már önmagában is számtalan lehetőséget rejtő kombinációját tovább színesíti, hogy a programban a legkülönbözőbb hangszerelések fordulnak elő - dallamhangszerek és hangolatlan ütőhangszerek, valamint a testzenés és koreográfiával rendelkező kompozíciók egyaránt fontos szerephez jutnak. A koncertet még személyesebbé teszi Janca Dániel beavató prezentációja, valamint az édesapjával Janca Ákos zeneszerzővel közösen komponált elektroakusztikus darab előadása is. Janca Dániel ütőhangszeres és dobos, klasszikus- és jazz zenei irányzatok sokoldalú képviselője. Szólókoncertjeinek programjai a barokk zenék adaptációitól a koreografált testdoboláson át az improvizált elektroakusztikus zenéig ívelnek. Dániel koncertezett a világ két vezető ütőhangszeres fesztiválján – legújabb elektroakusztikus szólóműsorát a Taiwan International Percussion Convention-ön (TIPC) mutatta be, együttesben pedig fellépett az amerikai Percussive Arts Society International Convention-ön (PASIC), Michael Burritt vezetésével. Önálló koncertjeivel párhuzamosan ütőhangszeres versenyműveket játszik, kortárs darabokat vesz fel, saját kompozíciókon dolgozik, Drahos Rebeka fuvolaművésszel duót alapított, ütőhangszeres társaival létrehozta a Quantum ütőegyüttest, tanít, és doktori kutatást végez. Dániel kutatási témája „Johann Sebastian Bach műveinek ütőhangszeres adaptációi, Bach saját adaptációinak tükrében”.

Az esemény a Trio Dakoda (lásd foto Jázon Kováts) koncertjével folytatódik 19 órától, amely új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz. Az ütőhangszeres zenében legrégebbre visszanyúló kultúrák általi inspirálódás épp olyan jelentős az együttes számára, mint a kollektív kompozíciós munka - együtt zenélés, közös zeneszerzés és zeneszerzőkkel való szoros együttműködés. A koncerten fontos szerepet kapnak afrikai és indiai tradicionális zenékre épülő kortárs magyar kompozíciók, melyek nagy részben a zeneszerzők és az együttes közös munkája során nyerték el végső formájukat. A műsor második felében az ütőhangszerek és a zenés színház kapcsolata is előtérbe kerül a  koncert zárószámán, Mauricio Kagel Rrrrrrr...  című klasszikusán keresztül.

Az Amadinda Percussion Project (APP) palántái közül kikerült fiatal magyar tehetségek elementáris hangzásokkal, érzékeny kamarazenéléssel és pezsgő virtuozitással egyaránt várják a hallgatóságot. A “Dakoda” ősi indián név, mely “barát”-ot és “szövetséges”-t jelent, jellemezve ezzel az tagok közös gyökereken alapuló szellemiségét és munkáját. Burcsik Dávid, Hencz Kornél és Láposi Dániel zeneakadémista éveik alatt ismerték meg egymást és fedezték fel a lehetőségét egy együttes megalapításának. A trió kezdeti motivációja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan fiatal ütőegyüttes, amely közös identitáson és zenei hagyományon alapul, és újrafogalmazza a magyar ütőhangszeres tradíció formuláit a 21. századi közönség számára. 2021-es megalakulása óta az együttes több alkalommal fellépett a Zeneakadémia színpadain, ahol egy teljes estét kitöltő bemutatkozó koncertet is játszott; valamint megjelent a 2022-es luxembourgi ütőhangszeres kamaraversenyen, és az APP keretében a Percussive Arts Society International Convention-ön (USA) is. A 2023/24-es évadban a Magyar Zene Háza mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is hallhatja majd őket a közönség.

Az este Mikołaj Rytowski lengyel származású ütőhangszeres és Robin Michel svájci média dizájner duójának audiovizuális koncertjével zárul. A koncert három művészeti területet köt össze: az ütőhangszeres improvizáció és az élő-elektronika masszív hangzása szolgál az élőben létrejövő videóprezentáció alapjául. A három médium szorosan összefonódik, kapcsolatukat folyamatos interakció és szerepcsere jellemzi. A hangokat, zajmintákat, erősen ritmikus motívumokat egy videoszoftver élőben alakítja át pszichedelikus látványvilággá, amelyre a zenészek reagálnak, újabb forrást szolgáltatva ezzel a szoftvernek. A 20:30-kor kezdődő, nagyjából 45 perces előadás a két muzsikus szoros együttműködése során létrejött képzeletbeli hangi és képi világba kalauzolja el a közönséget. Mikołaj Rytowski egy kreatív hangszeres és előadóművész, akinek formális képzettsége az ütőhangszereken alapul. Tevékenysége azonban eltér az ütőhangszerek hagyományos értelmezésétől, innovatívan foglalkozik az instrumentumokkal, organikusan építve ki hangszeres gyakorlatát elképzelései köré. Robin Michel érdeklődési köre a zenei célokra irányuló számítógépes programok és interfészek fejlesztése, valamint az improvizatív és a generatív zene. Michel különböző zenekari formációk és zenei projektek tagja, emellett szabadúszóként rövidfilmek zenei kíséretén, hangkeverésen dolgozik, valamint különböző művészeti projektek és kiállítások technikai fejlesztésén és hangtervezésén dolgozik.

Program - Ütős Kortárszenei Nap

január 14. vasárnap, 16:00-21:30 - Magyar Zene Háza

16:00 Janca Dániel elektroakusztikus ütőhangszeres koncertje beavató beszélgetéssel

19:00 Hagyományok Újrafogalmazva - Trió Dakoda koncertje

20:30 Kolloid and The Electro Sonic Dreams (CH) – Mikolaj Rytowsky (PL), Robin Michel (CH) koncertje

Moderátor: Horváth Balázs és Láposi Dániel

További információ itt,   és   itt.