Brigádnapló

Új nagyjátékfilmmel jelentkezik Szőke András.

Brigádnapló címmel jelenik meg februárban Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, Karinthy-gyűrű kitüntetéssel elismert színész, a magyar underground filmkészítés egyik legismertebb alkotójának új filmje.

Az 1970 és 1989 között játszódó mozi Szentes városának több egységből álló Petőfi Vendéglátó Komplexumával ismertet meg, azon belül is egy cukrász üzem lelkes és kreatív dolgozóival, kiknek naplóbejegyzései repítik vissza a nézőt 54 évvel korábbra, a szocializmus utolsó évtizedeibe. A múltidézés azonban inkább eszköz sem, mint nosztalgia, segítségével aktuális példahelyzeteket ismerhetünk meg, melyet a rendezőre oly jellemző szatirikus hang tesz kacagtatóvá és mélyen átérezhetővé.

Maga a napló valóságos, a különleges, kézzel hímzett borítójú, kortörténeti dokumentumot egy egykori dolgozó őrizte meg. A Petőfi brigád 1970-től íródott naplóját olvasva megelevenedik és beszippant a retró hangulattal fűszerezett közösségi élet. Megismerjük a dolgos hétköznapokokat éppúgy, mint az ünnepeket és kiemelt eseményeket, melyeknek központi szervező eleme a Petőfi Vendéglátó Komplexum különböző egységei között zajló versengés.

„Azonnal megihletett a napló és tudtam, hogy felhasználásával olyan filmet készíthetünk, mely nem csak hitelesen ábrázolja az akkori életet, hanem segít rávilágítani, fókuszba helyezni a kis közösségek hatalmas összetartó erejét is.” – emlékszik vissza a szentesi rendező a film születésének pillanataira.

A feledhetetlen filmélményt Szőke András rendezői és színészi bravúrjain kívül számos hazai kiválóság garantálja. Többek között Reviczky Gábor, Szarvas József, Györgyi Anna, Fábry Sándor, Badár Sándor, Gáspár Tibor, Zelei Gábor, Vida Péter, Kautzky Armand és Bede Róbert színművész-mesterszakács. (Fotó: Havran Zoltán)