À la Recherche de Vera Molnar

Vera Molnar művei és kortárs reflexiók.

A Ludwig Múzeum, a Stiftung für Kunst und Kultur és partnereik közösen rendezik meg a számítógép-művészet egyik legnagyobb hatású úttörőjének szentelt À la Recherche de Vera Molnar című tárlatot. A nemzetközi kiállítás-sorozatnak elsőként a budapesti Ludwig Múzeum ad otthont.

A kiállítás a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A Magyarországon született, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett művész 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon.

    „Vera Molnar és férje, Molnar Ferenc (Francois Mol-nar) 1947-ben egy hatnapos vízummal érkezett Párizsba. Letelepedtek és életük végéig itt éltek. Molnar művészi gondolkodására ekkoriban a konstruktivizmus, a neoplaszticizmus és az orfizmus hagyományaira építő „hűvös geometria" képviselői (Félix del Marle, Sonia Delaunay, Jesus Raphael Soto) hatottak. Francois és Vera Molnar 1957-ben ismerkedett meg Francois Morellet-vel, 1960-ban pedig mindhárman alapítói voltak a G.R.A.V. (Group de recherche d'art visuel) nevű interdiszciplináris művészcsoportnak. Molnar hamarosan a matematika és az információelmélet maszkulin világába került, hogy aztán 1968-tól ő legyen az egyik első komputerművész. A hatvanas években Molnarék baráti társaságához olyan kortárs zeneszerzők tartoztak, mint Pierre Barbaud vagy Michel Phi-lippot. 1958 és 1968 között Molnar szisztematikus képi gondolkodása sok párhuzamot mutat Barbaud és Philippot zenei kísérleteivel. A művész Philippot-tál kölcsönözte a „machine imaginaire" (képzeletbeli gép) kifejezést is. Kezdetben egészen egyszerű algoritmusokkal kísérletezett. A képzeletbeli gép módszerét követve, lépésről lépésre, szabad kézzel rajzolta meg sorozatait. 1968-tól pedig az elsők között alkotott valódi számítógép segítségével a párizsi Sorbonne Egyetem számítógépes központjában. Az 1970-es években készült plotterrajzainak nagy része is itt, az egyetem számító-gépén és plotterén készült jellegzetes, a margón kilyuggatott vékony papírra.” (részlet a kiállításból)

A kiállítás címe Vera Molnar À la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve a művész arra tett kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket. Marcel Proust regényfolyamának (À la recherche du temps perdu / Az elűnt idő nyomában) narrátorához hasonlóan Molnart sem a múlt puszta felidézése, hanem a jelen kontextusában való újraértelmezése érdekelte.

Ezt a szellemiséget követve, a Ludwig Múzeumban rendezett, két részből álló kiállítás egyik fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények az 1960-as évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkövetve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait.

A kiállítótér másik felében a világon elsőként kerül bemutatásra egy különleges nemzetközi csoportos kiállítási anyag, amely nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt, kutatja annak különböző jelentésrétegeit, valamint a jelenkori művészetre gyakorolt hatásait és utóéletét. Fotók itt.

A kiállítás a Ludwig Múzeum, a Stiftung für Kunst und Kultur és a Vintage Galéria együttműködésében valósul meg.

Kiállító művészek: Refik Anadol, Arno Beck, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann, Patrick Lichty, Frieder Nake, Casey Reas, Antoine Schmitt, Erwin Steller, Tamiko Thiel and /p, u2p050, Iskra Velitchkova, aurèce vettier, Mark Wilson, Samuel Yan

Kurátorok: Richard Castelli, Máté Zsófia

Projektkoordináció: René Freund, Vanessa Meyer

Külön köszönet: Josef Broich, Cserba Júlia, Horváth László, BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, Kumin Mónika, Pőcze Attila

Partnerek és támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, AAICO, DAM Projects Berlin, Broich Digital Art Museum, Broich Digital Art Foundation, EVONIK, Epidemic, gallery Linde Hollinger, Ladenburg AIKA, MÜPA, Stiftung für Kunst und Kultur, VM 100 Management GmbH, Vintage Galéria

Kölcsönző intézmények, galériák és gyűjtemények: MNB Arts and Culture, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Broich Digital Art Museum, Vintage Galéria, Gönczy Collection, Márk Hatvani Collection, Ferenc Offenbächer Collection, Rechnitzer Collection, Judit Reszegi Collection, Private Collections