Arthur C. Brooks, Oprah Winfrey: Úgy élj, ahogy élni akarsz

A boldogságod irányítója te vagy, és mindig is te leszel.

Oprah Winfrey, Amerika legismertebb közéleti személyisége, a nagy presztízsű Oprah’s Book Club alapítója maga is szenvedélyes olvasó. A koronavírus-járvány alatt talált rá a boldogságot kutató és oktató Harvard-professzor, Arthur C. Brooks rovatára az Atlantic magazinban. Brooks könyvének, A csúcsra és felfelének olvasása után – amely arról szól, miként lehet a legtöbbet kihozni az élet második szakaszából – végképp úgy érezte, hogy együtt kell dolgozniuk valamilyen úton-módon. Így született meg az Élj úgy, ahogy élni akarsz című könyv, amelyben Brooks és Winfrey tudományos eredményekkel és személyes tapasztalatokkal alátámasztva vezetik el az olvasót egy boldogabb, elégedettebb élet felé. Tulajdonképpen kész receptet kínálnak ahhoz, hogy meglássuk, nem vagyunk teljesen tehetetlenek az élet árhullámaival szemben, és átlagemberek életéből vett példákkal mutatják meg, hogy komoly hátrányok és nehézségek ellenére is lehet valaki boldog. A könyv révén jobban megértjük az elménk és az agyunk működését, ezáltal olyan életet építhetünk magunknak, amilyenre vágyunk.

     „Ma már minden, amit teszek, amit létrehozok, minden javaslat vagy tanács, amit adok – mind csak egy felajánlás. Ha működik, működik. Ha elfogadják, elfogadják. Ha nem, akkor sem veszítek, mert nem kapcsolódom semmilyen végkimenetelhez. Ez egy sokkal, sokkal boldogabb életet eredményezett számomra, és ugyanezt kívánom neked is.” (Idézet a könyvből)

Ez a könyv mindenkihez szól, de főleg azoknak lehet hasznos, akik minden pozitív körülmény ellenére nem olyan boldogok, mint amilyenek szeretnének lenni. Először is egyből lerombolja a mítoszt: olyan, hogy valaki elérje a teljes boldogságot, egyszerűen nem létezik. A boldogság nem cél, hanem irány, és a közhiedelemmel ellentétben a problémáink ellenére is lehetünk boldogok.

Egyáltalán, mi a boldogság? Hogyan definiálnánk? És a boldogtalanság valóban a boldogság hiánya? Nem inkább kéz a kézben járnak? Az Élj úgy, ahogy élni akarsz tisztázza a fogalmakat, lerántja a leplet a rossz érzések szükségességéről, és megtanít arra, hogyan menedzseljük az érzelmeinket. Miért lett élete egyik legnehezebb időszaka mégis a legjobb Oprah számára? Milyen szemlélet kell ennek a felfogásnak az elsajátításához? Hinnéd, hogy annak a megváltoztatása, hogy hogyan éled meg a negatív érzelmeidet, sokkal könnyebb lehet, mint a körülményeid megváltoztatása? Miért fontosak az emlékek és hogyan lehet őket „átírni”? És miért fontos ez a boldogság szempontjából? Miért fontosabb a remény, mint az optimizmus? Miért káros az empátia?

     „A virtuális tükröktől még könnyebb megszabadulni, mint a valóságosaktól. Kapcsold ki a közösségi médiás értesítéseket. Tiltsd meg a rákeresést saját magadra. Kapcsold ki a Zoomon a saját képedet. Ne készíts szelfiket. Először nehéz lesz, mert ezek az önmegfigyelő szokások alapos lökést adnak a kielégülés neuromodulátorának, a dopaminnak. Gyakorlással azonban mind könnyebbé válik, főként amikor megtapasztalod a megnyugvást, ami abból fakad, hogy nem nézegeted állandóan saját magad.” (Idézet a könyvből)

A kötet első fele többek között ezeket a témákat boncolgatja, míg a második fele azokat a pilléreket veszi sorra, amelyre egy jó élet épülhet. Ezek a család, a barátság, a munka és a hit. Ha ezek a pillérek szilárdan állnak, megteremthetjük a lehető legboldogabb életet. A könyv nyolc fejezete óriási tudásanyagot ölel fel, több ezer tudományos kutatást érintve. A leckék, amelyeket az olvasók kapnak, még sok időt fognak igénybe venni az olvasáson túl is, de tökéletes útmutatóul szolgálnak ahhoz, hogy a saját kezünkbe vegyük a jövőnket és többé ne a körülmények változására várjunk.

     Ebben a könyvben Arthur C. Brooks és Oprah Winfrey egy utazásra invitálnak: függetlenül attól, mennyi kihívást tartogatnak jelenlegi körülményeid, lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy több örömben legyen részed. A legfrissebb tudományos eredményeket ötvözik személyes tapasztalataikkal, amelyeket sok évi segítő munka során gyűjtöttek be. Gondolataikat ilyen módon konkrét cselekvési tervvé tudják alakítani, amelyet már most végrehajthatsz, ahelyett, hogy a külvilágban zajló változásokra várnál. Belátó figyelem, együttérzés és remény – Brooks és Winfrey bemutatják, hogy saját érzelmi háztartásunk rendben tartása azonnali hatást gyakorol életünkre, kutatásokon alapuló gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a boldogság négy pillérével – család, barátságok, munka, hit – kapcsolatban. Miközben részletesen kifejtik, mit érdemes tenned, saját pályájuk és mindennapjaik során leszűrt bölcsességekkel rukkolnak ki, és olyan átlagemberek életéből vett példákat hoznak, akik komoly hátrányok és nehézségek ellenére boldogan teszik a dolgukat. Lényeg az, hogy vedd a kezedbe a jövődet – ne várj, ne abban reménykedj, hogy a körülmények idővel kedvezőbbre fordulnak. Itt van a kezedben az Úgy élj, ahogy akarsz – a jobb, örömtelibb élet alapvetése. (Fülszöveg)

Oprah Winfrey a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb médiaszemélyisége, huszonöt éven át volt a nevét viselő tévéműsor házigazdája.

Arthur C. Brooks a Harvard professzora, üzleti és vezetői kurzusokat tart a boldogság témakörében. Magyarul megjelent könyve: A csúcsra és felfelé (2023).

     „Ahhoz, hogy elindítsd a boldogabbá válás programját, és ura legyél az érzelmeidnek, eléggé szeretned kell magad ahhoz, hogy vállald a befektetést. A boldogság összes pillére is a szeretetről szól: a család szeretetéről, a barátok szeretetéről, a szeretet láthatóvá tételéről azzal, hogy önmagad legjavát hozod a munkában, és a Mindenható szeretetéről transzcendens utazásod révén. És az, hogy az elsajátított dolgok tanítójává válsz, szintén a szeretet megnyilvánulása mindenki más felé az életedben.” (Idézet a könyvből)