Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a Vitesco Technologies

A szakmai kapcsolat új dimenziót nyit a mechatronika és a villamosmérnöki oktatás terén.

A fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártójának debreceni gyára és a Miskolci Egyetem a jövőben közösen dolgozik azon, hogy az elméleti képzés és az üzleti szféra közötti kohézió tovább erősödjön. A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködés egyedülálló lehetőséget teremt nemcsak a tehetséggondozásban, de a tudományos- és kutatási pályázatok megvalósításában is. A két szervezet vezetői a megállapodás ünnepélyes aláírásával formálisan is megerősítették partnerségüket.

A Vitesco Technologies Hungary Kft. már akkor elkötelezte magát az oktatás támogatása, a képzési rendszerek fejlesztése mellett, amikor a debreceni autóipar szereplőjeként megvetette a lábát a városban. A vállalat túlnyomórészt a szakképzett munkaerőre támaszkodik, a magasan automatizált termelés működtetése ugyanis speciális tudást igényel. Ezért is döntöttek úgy 2019-ben, hogy stratégiai együttműködést alakítanak ki helyben, a számukra meghatározó közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, és nagy energiát fektetnek a jövő technikus és mérnök generációjának képzésébe.

„Már a kezdetektől fogva készültünk arra, hogy partnerségre lépjünk a régió meghatározó egyetemeivel. A mostani megállapodás mindkét fél számára előnyös. Miskolcon nagyszerű hagyománya van a mérnökképzésnek, ezt az önmagában is magas színvonalú oktatást tudjuk mi egy újabb szintre emelni: a technológiák gyakorlati alkalmazásában jártas szakembereink bevonásával segíthetjük a gyakorlatorientált oktatás fejlesztését. A Miskolci Egyetemmel közös célunk, hogy a mostaninál is vonzóbbá tegyük a mérnöki tanulmányokat a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségünk adódik megismertetni a vállalatunkat az autóipari csúcstechnológiák iránt lelkesedő miskolci hallgatókkal, és továbbadni számukra a tiszta mobilitás iránti szenvedélyünket.” – fogalmazott Dögei Zoltán, a Vitesco Technologies debreceni telephelyének ügyvezető igazgatója.

A Miskolci Egyetem által képviselt kiváló minőségű műszaki oktatás az egyik kulcsa az együttműködés sikerének. „Mindig is nyitottak voltunk az olyan kooperációkra, amelyek eredményeként a hallgatóink értékes tudással gyarapodhatnak, és ami által javulhat a munkaerőpiaci versenyképességük. Büszkék vagyunk arra, hogy az oktatásunk magas színvonalának köszönhetően felkeltettük a Vitesco Technologies érdeklődését. Biztosak vagyunk abban, hogy a fiataljaink megfelelnek majd a legmagasabb elvárásoknak, és megállják a helyüket egy olyan izgalmas kihívásokat rejtő autóipari környezetben, amelyet a debreceni vállalat kínál számukra.” –nyilatkozta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Elmélet és gyakorlat, kéz a kézben

A Vitesco Technologies mindig is arra törekedett, hogy megteremtse azt az alapot, amelyről a jövő generációja kellő magabiztosággal érheti el a legtávolabbi szakmai magaslatokat is. „Nap mint nap azon dolgozunk, hogy tovább örökítsük mindazt a kollektív tudást, amely a debreceni gyárunkban koncentrálódik, legyen szó akár felsőoktatásról, akár szakképzésről. Valamennyi együttműködésünk egyik alapfeltétele, hogy a hallgatók testközelből, a termelési részlegünkben ismerjék meg a technológiáinkat, bepillantást nyerjenek a gyártás rejtelmeibe, és gyakorlatban is hasznosítható tudással gazdagodjanak. Így tudjuk a Miskolci Egyetem által biztosított elméleti ismeretekhez párosítani az éles helyzetekben felbecsülhetetlen értékkel bíró szakmai kompetenciákat.” – mondta Makray Réka, a Vitesco Technologies Hungary HR igazgatója.

Az egyetemi és az üzleti szféra közötti kapcsolatok erősítését célzó partnerség négy pilléren nyugszik. A tehetséggondozás keretében a Vitesco Technologies szakmai gyakorlóhelyként lehetőséget biztosít az egyetem hallgatóinak a technológiai ismereteik elmélyítésére, gyakorlati jártasságuk fejlesztésére, valamint a személyes együttműködési készségek elsajátítására. A vállalat a szakdolgozatok létrejöttét is támogatja, segít a megfelelő témák kiválasztásában, azok kidolgozásában, sőt, témavezetőket is biztosít a megfelelő szakmai iránymutatás érdekében. „Az egyetemünk a kutatás, fejlesztés, innováció témakörét kiemelten kezeli, így nyitottak vagyunk támogatni a Vitesco Technologies gyártás-, gyártmány- és szervezetfejlesztési tevékenységét az ehhez szükséges kutatási feladatok elvégzésével. Természetesen a szakkönyvtárunk anyagait is elérhetővé tesszük a vállalat számára, figyelembe véve a felhasználás jogi feltételeit és a belső szabályzatunk előírásait.” – tette hozzá Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja. A megállapodás keretében a Vitesco Technologies a hallgatói önkormányzat által szervezett rendezvényeken is feltűnik majd, továbbá vendégelőadók biztosításával járul hozzá a szakmai események sikeréhez.

web,   linkedin,   facebook,   instagram,   youtube.