Nyitott magánügy - Roman Polanski: Szellemíró/The Ghost Writer

A Szellemíróval Roman Polanski végre megcsillantott valamicskét régi tudásából. Sajátos univerzumát a Halál és a lányka óta magára hagyta, de most visszatért és kicsit rendet vágott benne. Az eredmény egy kiváló paranoia thriller. Mint mindig, Polanski most is a legrosszabb élethelyzetben nyújtja a legjobbat.

Legújabb filmje az életmű több, markáns motívumát újrajátssza. Ilyen, a rendező két kedvenc témaköre, a kirekesztés - Az Iszonyat, a Lakó, a Rosemary gyermeke - és a hatalommal való visszaélés - Kés a vízben, Kínai negyed, Halál és a lányka - bemutatása. A felsorolt filmek arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi történik egy olyan egyénnel, aki kívül esik a közösség keretein. Az egyik legzseniálisabb darabjában, a Lakóban, a főhőst környezete folyamatosan összeveti elődjével, és az retteg, hogy a szerencsétlenül járt kolléga sorsára jut.

A Szellemíró címszereplője (Ewan McGregor) is hasonló szituációba keveredik: az angol ex-miniszterelnök, Adam Lang (Pierce Brosnan) önéletrajzát, a politikus távoli szigeten található komor kőházában kell megírnia, egy olyan személyzet társaságában, akik nem igazán látják szívesen. Közben helyzete egyre kényelmetlenebbé válik, mert az előző béríró öngyilkossága egyre több kérdést vet fel. Lang pedig botrányba keveredik kétes iraki politikájának köszönhetően.

Legszorosabban párhuzam a nagy klasszikusok helyett mégis Polanski szerényebb iparos munkája, az Őrület című konspirációs thrillerével vonható. A Harison Ford által alakított, Párizsba vetődött sebész kálváriája sokáig blöffnek tűnik, majd mégis egy komoly összeesküvés lepleződik le. A hasonlóságot egyrészt mindkét film erős aktuál politikai áthallásai, másrészt a minőségbeli hasonlóságok eredményezik. A Szellemíróval az irodalmi alapanyagot jegyző Robert Harris és a rendező párosa Tony Blair kései politikáját állítják górcső alá.

A Szellemíró szimpatikus vonása, hogy kritikai éle ellenére sem akar több lenni egy becsületesen megcsinált izgalmas filmnél, és nem is több. Rendjén is van így, hiszen a néző nem azért megy moziba, hogy Polanski-motívumokat keresgéljen. Ehhez képest viszont várakozásainkon felül teljesít. Mert a művész életútjának sötétebb oldala a szikár thrillerben is kifejezésre talál.

8/10 pont

Szellemíró (The Ghost Writer) – francia-német-angol thriller, 128 perc, 2010
rendező: Roman Polanski
szereplők: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams