Két berlini versenyfilmet hoz a magyar mozikba a Cirko Film

Február 24-én, szombaton kiosztották a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait.

A versenyprogramból két német filmet a magyar mozik is bemutatnak. Az Ezüst Medvével elismert Sterbent és az In Liebe, Eure Hilde című drámát a Cirko Film hozza el a hazai közönségnek.

A Sterben (Dying) című alkotás a legjobb forgatókönyvnek ítélt Ezüst Medvét kapta, emellett a német artmozik céhének díját és a berlini Morgenpost olvasóinak díját is elnyerte. A film rendezője Matthias Glasner, főszereplője pedig Lars Eidinger (Babilon Berlin, Perzsa Nyelvleckék). A mélyen személyes családi történet egyszerre megrázó és felkavaró dráma és szórakoztató fekete komédia, amelyet a nemzetközi kritika máris mesterműként emleget.

A Sterben egy berlini karmester, Tom Lunies szétesett családjának történetét meséli el, amelynek tagjai már régen elhidegültek egymástól. Tom zeneszerző barátjával, a depressziótól gyötört Bernarddal dolgozik a Sterben, azaz „Haldoklás” című mű előadásán. Nővére, Ellen egy nős fogorvossal kezd viszonyt, akivel csak közös szenvedélyük, az alkohol és a mámor köti össze. A hetvenes évei közepén járó anyja, Lissy megkönnyebbülést érez, amikor a demenciától lassan elsorvadó férje, Gerd végre idősotthonba kerül. Újdonsült szabadságának azonban nem sokáig örülhet. Az egészsége hanyatlóban van, a látása is egyre gyengébbé válik, és el kell fogadnia, hogy neki sincs sok ideje hátra. Tom volt barátnője, Liv pedig azt szeretné, ha újszülött gyerekének ő lenne a pótapja. Az elmúlás gondolatával szembesülni kényszerülő családtagok hosszú idő után végre újra találkoznak.

    „Glasner remekműve súlyos és ambiciózus dráma, amely kétségkívül megható és nyomasztó, de könnyedsége, valamint tiszta és őszinte kifejezésmódja számtalan pillanatában az emberség igazi kincsét hozza felszínre.” (Journey Into Cinema)

    „Ravasz kis tréfákkal van tele, amelyek szórakoztatóbbá és elviselhetőbbé teszik az életet.” (The Hollywood Reporter)

A Berlinale versenyprogramjából az In Liebe, Eure Hilde (‘Szeretettel: a Ti Hildétek’, munkacím) című német történelmi filmet is a Cirko Film forgalmazásában láthatja majd a magyar közönség.

A negyvenes évek Berlinjében játszódó film főszereplője, a visszahúzódó Hilde „A Vörös Zenekar” néven ismertté váló ellenálló csoportban találja meg a helyét. Beleszeret a csoport egyik tagjába, Hansba, egyre jobban kivirul, és az állandó életveszély ellenére egy nyáron át boldog. Ősszel a Gestapo letartóztatja az ellenállás tagjait, köztük a gyermeket váró Hildével. A fiatal nő a börtönben váratlan erőt fedez fel magában: megszüli a fiát, és életben tartja szeretett férje emlékét.

A valós események nyomán keletkezett film rendezője Andreas Dresen (Egy anya George W. Bushsal szemben). A „részletgazdag,átgondolt,humanista” film „hősnőjéhez hasonlóan lágy, csendes hangon mesél a szeretet fontosságáról, és arról az alapvető emberi szükségletről, hogy valami jót tegyünk – legyen az bármilyen apróság is – hogy szembeszálljunk a korrupt, szörnyű rezsimekkel” – írta a The Hollywood Reporter kritikusa.

A filmeket előreláthatólag az év második felében mutatják be a magyar mozik. Forgalmazó: Cirko Film.