Évek óta vártad? Nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!

Az alkotók országszerte mesélnek a film kulisszatitkairól.

Bár a Kék Pelikan csak április 4-én érkezik országszerte a mozikba, Csáki László fanyar humorú, valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló egész estés animációs filmje már március közepétől, premier előtt látható lesz. Az indigóval vonatjegyet hamisító fiatalokról szóló mozifilm közönségtalálkozókkal egybekötött vetítésein az alkotók a film kulisszatitkairól mesélnek, míg olyan ikonikus művészek, mint Kozso és Bérczesi Róbert az ezredforduló életérzésének felidézésében lesznek a közönség segítségére. Budapest mellett Győrben, Kecskeméten, Szentendrén és Szolnokon is várják a nézőket.

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni…

A valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló animációs film sok humorral és korabeli zenékkel meséli el hogyan oldották meg okosba’ az utazást a kilencvenes évek csibészei. A Kék Pelikan igazi nosztalgiautazás, amelyen a felidézett tárgyak vagy olyan korabeli zenék segítségével vehetnek részt a nézők, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzai-tól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól.

Március 14-én a Puskin Moziban a film rendezője, Csáki László és film producerei, Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós mesélnek a Kék Pelikan több mint 10 éves alkotói folyamatáról. Március 20-án a Cinema City Aréna vendégei a kor meghatározó zenészei, Kozso és Bérczesi Róbert lesznek. Március 21-én a Premier Kultcaféban az ELTE Filmklub keretében a rendező mellett, a film egyik főszereplője, Polya Péter fedi fel a film mögött húzódó valós történeteket. Március 23-án Csáki László, Felszeghy Ádám és Ács Zsuzsanna színész és kifestő a szolnoki Tisza moziba látogatnak. Március 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós zeneszerzők és Zányi Tamás, a film hangmestere lesznek a Film/Zene sorozat vendégei.

Március 28-án két városban is lesznek Kék Pelikan-események: este hattól Kecskeméten az Otthon moziban Csáki László és a film koproducere, Temple Réka az animációról mesélnek majd, míg este nyolctól Budapesten a Művész moziban Kovács Gellért Filmszerész filmklubjában is látható lesz a film. A premier napján, április 4-én a film Győrbe érkezik, ahol a Rómer Ház látja vendégül Csáki Lászlót és Felszeghy Ádámot. Április 5-én a rendező mellett a filmben szintén fontos szerepet játszó egykori Pesti Est szerkesztőségének tagjai lesznek a Cinema City Mammut vendégei. Április 12-én Szentendrén a P’Art Mozi is közönségtalálkozóval várja a helyieket, ahol szintén Csáki László és Felszeghy Ádám mesélnek majd a film kulisszatitkairól.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült. A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában április 4-étől látható a hazai mozikba.

A filmet kísérő események folyamatosan bővülő listája megtalálható a Facebookon. A Kék Pelikannal kapcsolatos híreket a film Facebook- és Instagram-oldalán lehet figyelemmel kísérni.

A forgalmazó további híreit a JUNO11 közösségi oldalain követhetik a filmbarátok:

youtube,    facebookinstagram,   tiktok,   junoeleven,   eletedmozija.