Rangos közlekedési díjat kapott Budapest

Budapest 2008 után most újra elnyerte az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért.

A brüsszeli díjátadón a szakmai zsűri méltatta a főváros erőfeszítéseit a közlekedésbiztonság növeléséért, a kerékpározók és a gyalogosok előtt megnyitott terek kiterjesztéséért és az energiahatékony közlekedési eszközök népszerűsítéséért. Az Európai Bizottság által évente meghirdetett Mobilitási Hét célja népszerűbbé és elérhetőbbé tenni a fenntartható közlekedést. Tavaly szeptember 16. és 22. között 21 európai ország 64 városa tartott, közülük választották legjobbnak a Főváros és a BKK közös szervezésében megvalósuló budapesti eseményt. A díj egyben az elmúlt időszakban lezajlott fejlesztések elismerése is. (Fotó: BKK / Nyirő Simon)

A program idején Budapesten rendkívül látogatott volt a BKK közreműködésével szervezett autómentes hétvége, valamint a hétköznap megtartott európai autómentes nap, melyen Karácsony Gergely főpolgármester bemutatta a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújításának terveit. A program része volt, továbbá a Bécs városával közösen szervezett, gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések jó gyakorlatait bemutató, nyilvános és szakmai közönségnek szóló események. mint például elektromos kerékpárok tesztelése, a városi séták, illetve egy kiállítás Budapest ikonikus köztereinek átalakulásáról.

Bodor Ádám, a Budapesti Közlekedési Központ mobilitásfejlesztés igazgatója a díj kapcsán elmondta: „Ez a díj nemcsak egy elismerés számunkra, hanem egy visszaigazolás is arról, hogy Budapest folyamatosan és határozottan halad a fenntartható közlekedés útján. Büszkék vagyunk rá, hogy újra megmutathattuk, a változásra való törekvésünk nem korlátozódik egyetlen hétre egy évben. Mi nap mint nap azon dolgozunk, hogy városunk levegője tisztább, utcáink zaja csendesebb, közlekedésünk pedig zöldebb legyen.”

A tavaly szeptemberi események a korábbiaknál több embert szólítottak meg, a kampány ideje alatt átadott fejlesztések pedig elsősorban külsőbb kerületekben gyalog és kerékpárral közlekedők biztonságát szolgálták. A rendezvények mellett a főváros a Budapest Közút kivitelezésében 9 kilométeren táblázott ki forgalomcsillapított kerékpárosbarát útvonalakat az Örs vezér tere, Csömör, Sashalom és a Szilaspatak, valamint Rákosmente irányába. 800 méter hosszan nyitott kerékpársávval tették biztonságosabbá a Római partra vezető Gázgyár utcát, valamint új gyalogátkelőt építettek a Zugligeti és a Zalai út kereszteződésében, egy bölcsőde közvetlen közelében.

Fejlesztések, amelyek hozzájárultak a díj elnyeréséhez

Az Európai Mobilitási Hét díjának ismételt elnyerésében számos, az elmúlt években megvalósult fejlesztés is szerepet játszott. Budapest kiemelkedő teljesítményének középpontjában a közösségi közlekedés és az aktív közlekedési módok fejlesztése állt.

•   Új járművek érkeztek, valamint érkeznek a következő években a városba: 51 modern CAF villamos, 150 autóbusz, köztük elektromosak, és bővült a már meglévő trolibuszflotta, valamint több helyszínen megújult a közlekedési infrastruktúra.

•   Fejlődött a BudapestGO: az applikáció megkönnyítette az utazástervezést és a jegyvásárlást, ami jelentős lépés a digitalizáció és az utasok kényelmének növelése felé.

•   A Lánchíd felújítása után, a budapestiek véleménye alapján megváltozott forgalmi rend hozzájárul a közösségi közlekedés, a kerékpározás és egyéb mikromobilitási módok előnyben részesítéséhez.

•   A város számos pontján új gyalogátkelőhelyek és kerékpársávok létesültek, jelentős mértékben növelve ezzel a közlekedésbiztonságot és elősegítve a kerékpározás népszerűségének növekedését.

•   A MOL Bubi szolgáltatás bővítése, valamint az új MOL Bubi állomások és a kerékpárok számának növelése hozzájárul a kerékpározás szezonfüggetlenné tételéhez és a városi mobilitás sokszínűségének gazdagításához.

•   Az infrastruktúra-fejlesztések mellett a Budapesti Mobilitási Terv felülvizsgálata és a közlekedésbiztonsági stratégia elfogadása is elősegíti a fővárosi közlekedés fenntarthatóbbá és élhetőbbé válását.

(Budapesti Közlekedési Központ)