A Hegyaljának bejön a változatosság

Tokaj-Rakamaz, 2010.07.15. – Együtt bővül a fesztiválterület a zenei kínálattal a Hegyalja Fesztiválon.

A szervezők idén a tavalyit kicsivel meghaladó látogató-számra készülnek, hiszen a fesztiválozók egyaránt örömmel fogadják a népzenei, metál vagy elektro műfajok előadóit is. A szervezők elmondták: „csapataik harcban állnak”, hogy a tegnapelőtt éjszakai vihar nyomait minél gyorsabban tüntessék el.

A Hegyalja Fesztivál területén több helyen még nedvességfoltok fogadták a szerda kora estére csúszó kapunyitáskor a fesztiválozókat, mára már a folyamatos kő- és homokszórásnak köszönhetően szinte már alig van nyoma az esőnek. Többen is a hetekkel ezelőtti árvízre gyanakodtak, de más az ok: a nyitást megelőző nap estéjén rekordmennyiségű, közel 40 mm csapadék hullott a fesztiválterületre. „Csapataink harcban állnak” – mondta Bukovinszky Béla fesztiválszervező, hozzátéve, hogy a rekordmennyiségű csapadék miatt idén rekordmennyiségű út is épült a fesztivál területén.
A csapatok pedig már hozzá vannak szokva a munkához, az árvíz miatt a területen a munkák idén 3 héttel korábban kezdődtek a szokásosnál, szoros összefogásban a helyi közösségekkel. 8 nagy teljesítményű szivattyú és közel száz ember dolgozott a fesztivál stábjából illetve Tokaj és Rakamaz városából azon, hogy idén is jól sikerüljön a tokaj-rakamazi zenei találkozó.
„A napos időjárás miatt viszont a locsolásra is felkészültünk, hogy amikor kiszárad a talaj, akkor elejét vegyük a nagy pornak.” – tette hozzá Bukovinszky Béla.
GROOVE ARMADÁTÓL A MESHUGGÁIG: A TERÜLETNEK IS BŐVÜLNIE KELL
A Hegy’ zenei kínálata mindig is műfajokon ívelt át: a fesztivál nagyszínpadán már 2003-ban megfért egymás mellett az Ossian és a Kosheen. Az idei fesztivál programjának összeállításakor sem gondolkodtak másképp a szervezők, Bukovinszky Béla rámutatott, hogy a stratégia bevált: „Jó volt látni, ahogy tegnap este a Tankcsapda végetért a nagyszínpadon és a rajongók a The Herbaliser koncertre sétáltak át, a Pepsi Színpadhoz.”
A hegyaljázók nem csak bőséges zenei kínálatot, de bőséges teret is kívánnak maguknak, ezért idén nagyobb a hely a sátrak között, és színpadok is távolabb kerültek egymástól.
A pénteki Motörhead koncertre és szombati, búcsúzó tömegekre is készülnek a szervezők: a kemping szükség esetén bővíthető, hogy a napijeggyel érkezők is kényelmesen pihenhessenek, amikor már elég koncertet láttak.
RE-POHÁR: 30 %-KAL KEVESEBB SZEMÉT A TERÜLETEN
A fesztiválozók elfogadták a re-poharat – azaz a söröskorsót, ami vastag, ellenálló falával többször is elmosogatható. Az első sör így többe kerül, utána viszont ára kedvezőbb, mint a dobozosé. Az első éjszaka tapasztalatai alapján a re-pohár bevezetésével közel harmadával csökkent a szemét mennyisége a fesztiválterületen a re-pohár nélküli évekhez képest – ezért az együttműködésért a hegyaljázóknak is nagy dicséret jár.
Az árvíz, a viharok nem csak a szervezők számára fontos kérdések, de a Zöld Sátorban is évről évre többen gyűlnek össze, hogy ezekről a kérdésekről halljanak. Idén a környezetvédelem mellett a közéletet is górcső alá veszik ezen a helyszínen: Uj Péter Index főszerkesztővel, Kitta Gergellyel, a Századvég kutatójával, Török Gábor politológussal, és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral vitatkozhatnak a fesztiválozók.