336 darab e-töltő telepítése a Metrodom River lakóparkban

Az intelligens töltőké a jövő!

A Metrodom River Lakópark beruházója a korral való lépés tartása érdekében arról döntött, hogy minden kocsibeállóhoz e-töltőt telepít. A Metrodom, a Smart Digital és a KIA közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen egyszerre 800 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel. (lásd itt.) A versenyeztetési folyamat lezárásaként a NAGO Hungary Kft. által forgalmazott intelligens Aurora típusú autótöltője került kiválasztásra. A NAGO Hungary Kft. által forgalmazott termékek megtalálhatók lakossági felhasználóknál, kisvállalkozóknál (pl.: éttermek, pékségek), de nagy ipari vállalatok parkolóban is vannak már ilyen töltők – nyilatkozta Peter Blaurock a társaság ügyvezetője.

Ausztriában az eladott autók kb. 20%-a már e-autó, Magyarországon ez a szám még nem ilyen magas, de a szakértők 2030-ra 110.000 e-autóval számolnak nálunk is, amihez a kb. 190.000 e-töltőre (háztartásban, vállalkozásoknál és nyilvánosan kihelyezve) lesz majd szükség, ami kb. további 150.000 töltő beüzemelését teszi szükségessé. Sajnos a Magyarországon beüzemelt és forgalmazott autótöltők jelentős része nem intelligens.

Az e-töltőket két nagy csoportba lehet osztani, az egyik a 22 kW-ig terjedő ún. AC és az e feletti teljesítményű DC töltők. A lakásoknál és a vállalkozások nagy részénél a kisebb teljesítményű, de ettől függetlenül hatékony AC töltők kerülnek kihelyezésre.

Remélhetőleg meg kell szoknunk, hogy minden helyen, ahol egy modern ingatlan van, ott meg kell teremteni az e-autótöltés lehetőségét. Az a beruházó, aki erre nem gondol vagy nem fogadja ezt el, az egy ügyfélkört veszíthet el. Ettől függetlenül egy jogszabálynak köszönhetően 2025.01.01-től az új építésű és a jelentős felújítás alá vont, tíznél több parkolóhellyel rendelkező lakóépületek esetében minden parkolóhelyen olyan elektromos fogadócsatlakozást biztosító létesítményt (az elektromos kábelek tovább vezetésére szolgáló szerkezetet) kell telepíteni, amely lehetővé teszi elektromos járművek részére alkalmas töltőpontok későbbi időpontban való telepítését.

Az intelligens Aurora töltők a legmodernebb e-autótöltők közé tartoznak a világpiacon. Az internetes kommunikációs kapcsolat wifi, 4G, vagy kábelen keresztül működhet. Ezen töltők része egy saját magyar nyelvű applikáció, amivel a töltés indítható és leállítható, a töltés mérhető és annak minden szakasza figyelemmel kísérhető, különféle adatok kérhetők és utasítások adhatók ezen a módon. A készülék tulajdonosa havi kivonatot kap a készülékről.

Az intelligens töltők előnye még, hogy az internetes kapcsolatnak köszönhetően az ingatlan teljes egészére megvalósítható az ún. energiamenedzsment. A tulajdonos dönthet arról, hogy az ingatlan elektromos berendezéseit hogyan priorizálja, mely eszközöknek kell a működésnél elsőbbséget élvezni. Egy e-töltő igen nagy fogyasztó lehet. Szükség esetén az intelligens töltő automatikusan leszabályozásra kerül mindaddig, amíg fel nem szabadul az ingatlanra áramkapacitás, az ingatlan lekapcsolt műszaki berendezéseinek villanyárama átkerül az e-töltőbe, ami a visszaemelt teljesítményével tölti tovább az e-autót. Egy ilyen – a „buta” töltőtől esetlegesen 20-30%-kal drágább – intelligens töltő teljesen ki tudja használni az ingatlan áramkapacitását és elkerülheti a tulajdonos az igen hosszadalmas és drága hálózatfejlesztési folyamatot az áramszolgáltatónál, valamint egyúttal energiamegtakarítás is elérhető ezzel a készülékkel.

A Smart Digital Kf.t komplett Emobilitási megoldásának töltő beszállító partnere a Star Charge Aurora típusú intelligens töltőkészülékek magyarországi forgalmazója a NAGO Hungary Kft. volt.

Autótöltés a Metrodom Riveren

336 db autótöltő 1-2. ütemben

Az egész lakóparkban (5 ütemben) összesen: 867 autótöltő lesz

Töltőnként 11 kW

Autótöltők együttes maximális teljesítménye 1800 A

414 kW egyidejű teljesítmény - 1800 A/414 kW

Egyszerre tölthető autók száma maximális teljesítményfelvétel esetén 38 db

Intelligens teljesítménymegosztás a töltésben részt vevő autók számához igazodva

Töltőnként egyedi fogyasztás elszámolása

Szükséges töltési idő:

Töltési idő otthon 4-8 óra

Egy 50 kW-os akkumulátorral rendelkező elektromos autó töltési ideje a Metrodom Riveren 20%-ról 100%-ra: 3,5 óra