Otthonra lelni a világban

Ingyen nézhető spanyol dokumentumfilmek.

Egy legendás flamenco táncosnő, Afganisztán első női taxisofőrje, egy frissen szabadult elítélt és egy rendezőnő saját családjának múltjával való szembenézésének a történetét mesélik el azok a dokumentumfilmek, amelyeket áprilisban csütörtökönként tesznek elérhetővé a Cervantes Intézet online csatornáján. A DocsBarcelona fesztivállal együttműködve négy olyan alkotást mutatnak be, amelyekben a rendezői munka elvezet minket azokba a mélységekbe, ahol nem csak a veszteség, de a túlélés és a feldolgozás történetei is születnek.

    Április 4-én a La Chana című film egy legendás flamenco táncosnő történetét mutatja be, aki a legnagyobb hírnévből a névtelenség homályába süllyedt.  A la Chana néven ismert, autodidakta flamenco táncosnő, Antonia Santiago Amador nyugodt életet él Katalóniában. 1960 és 1980 között ő volt a flamenco világának egyik legkiemelkedőbb csillaga mindenkit meglepő, újszerű és virtuóz stílusának, valamint találékony ritmushasználatának köszönhetően. Peter Sellers, akivel korábban együtt szerepelt a The Bobo (1967) című filmben, Hollywoodba hívta. Majd hirtelen, karrierje csúcsán eltűnt a színről. A több tízévnyi tánc megviselte testét. Lucija Stojevic rendezőnő érzékeny megfigyelőként kíséri a főszereplőt.  Az érzéki, sebezhető, ugyanakkor legyőzhetetlenséget sugárzó la Chana szenvedélyének legmélyebb rétegeibe vezet be minket, amikor huszonöt év szünet után visszatér a színpadra.

    Egy héttel később a Bilbao család című dokumentumfilm válik elérhetővé. A.  fiatal rendező Pedro Speroni Rancho című első egész estés dokumentumfilmjével már bebizonyította, milyen érzékenyen képes megközelíteni a börtönben élők megrázó valóságát. A film készítése alatt a fogvatartottak egyikével, Ivánnal kialakult személyes kapcsolata lehetővé tette számára, hogy elkísérje őt a börtönévek után kezdődő útján, amikor visszatérve régi életéhez újból találkozik családjával. Ezt az időszakot mutatja be ez a különös érzékenységű dokumentumfilm.

    A Light Falls Vertical április 18-án lesz látható. A Kanári-szigeteken élő Ernesto felkeresi Efthymia Zymvragaki filmrendezőt megvallva saját bántalmazó mivoltát és felajánlja neki, hogy filmet készítsen az életéről. Ernesto története arra indítja, hogy szembenézzen saját családja múltjával, amit már két évtizede, szülőföldjével együtt a háta mögött hagyott. A rendezőnő első filmjében bátran, első szám első személyben közelíti meg a társadalmunkban oly nagy súllyal jelen lévő erőszak kérdéskörét, azzal a céllal, hogy árnyalt és intim képet fessen róla.

A sorozat záródarabja az április 25-én debütáló Kedves Sara. (lásd fotó) A dokumentumfilm rendezője, Patricia Franquesa és Afganisztán első női taxisofőrje, Sara között kibontakozó kapcsolat egy olyan barátság történeteként rajzolódik ki előttünk, amelyben a dokumentumfilm főszereplője mindig a kamera mögött álló ember – és ezáltal a néző – tekintetét keresi, hozzá szól. Ez a magabiztos és erős nő tudja, hogy életével történelmet ír. A film egy megingathatatlan nő erejét mutatja be, aki képes áttörni a patriarchális társadalom által felállított korlátokat.

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo csatornáján lesznek elérhetőek.

A filmek publikálásukat követően 96 órán keresztül lesznek elérhetőek, a megadott csütörtökön délelőtt 10.00 órától [GMT +2], a következő hétfőn délelőtt 10:00 óráig [GMT +2].

További információ itt.