Juan Gómez-Jurado: Vörös királynő

A spanyol Tetovált lányként is emlegetett trilógia első kötete.

Az újságíróból lett író, Juan Gómez-Jurado elképesztő sikereket tudhat maga mögött a Vörös királynőnek köszönhetően: a 2018-ban megjelent kötet évek óta a sikerlisták élén tanyázik Spanyolországban, szinte megszámlálhatatlan utánnyomás készült már, a napokban pedig debütált a kötet alapján készült sorozat is a Prime streaming platformon. A Reina Roja, vagyis a Vörös királynő egy trilógia első kötete, amelyben egy baszk rendőr és egy kiemelkedően magas intelligenciával rendelkező nő kényszerűségből egymás társai lesznek egy brutális bűnügy elkövetője után nyomozva.

     „Csak Spanyolországban több mint egymillió pszichopatát tartanak számon. Közülük nagyon kevesen ölnek ténylegesen, a legtöbbjük látszólag normális életet él. Prímán elboldogulnak a munkájukban mint humánerőforrás-menedzserek, miniszterek vagy bártulajdonosok. A gonosztetteikből, amelyeket nagy ritkán elkövetnek, soha nem készül film. A legtöbb bűntény soha nem kerül napvilágra.” (Idézet a könyvből)

Antonia egy olyan nemzetközi, titkos rendőri szervezet kulcsembere, amely a rendőrségtől függetlenül, teljes titokban nyomoz kiemelt ügyek kapcsán. A nő a spanyol részleg legfontosabb fegyvere: kimagasló intelligenciája és számítógépeket megszégyenítő logikai képességei és memóriája révén olyan összefüggéseket és jeleket képes észrevenni, amit egy átlagember sosem. Jon jó rendőr, de rossz döntéseket hoz, emiatt veszélybe kerül a karrierje. Amikor egy Mentor nevű férfi alkut kínál neki, nincs más választása: felkeresi Antoniát és meggyőzi, hogy térjen vissza önkéntes remeteségéből a titkos szervezethez és segítsen kinyomozni, ki áll egy brutális gyilkosság mögött. A legnagyobb spanyol bank elnökének fiát elrabolták, majd megcsonkított holtteste a család egyik szigorúan őrzött ingatlanában kerül elő. Nem sokkal később – miután Antonia és Jon rááll az ügyre – elrabolják az ország leggazdagabb üzletemberének lányát is. Antoniának ekkor világossá válik, hogy nem egyszerű, váltságdíjról szóló emberrablásokról van szó, hanem valami más van a háttérben.

A szedett-vedett nyomozópáros kezdetben nehezen jön ki – ez főleg az antiszociális és traumákkal küzdő Antonia természetének köszönhető –, de idővel csak egymásra számíthatnak és ez összekovácsolja őket. Az óra ketyeg, a tettes pedig elszántabb és ravaszabb, mint azt bárki is gondolná. A nyomozást nehezítik a hatalmi játszmák, az erkölcsi dilemmák és természetesen a személyes problémák is, amelyből szinte minden szereplőnek kijut a könyvben.

     „Az idő úgy hat ránk, mintha nyugtatót szednénk, eltakarja előlünk a tagadhatatlan valóságot. Minden, amik vagyunk, amihez hozzáérünk, amit a szánkba veszünk, amit magunkévá teszünk vagy elszalasztunk, amin megbántódunk, vagy amivel másokat megbántunk csak az itt és mostban létezik. Az itt és most rideg valóság pedig a bőrünknél kezdődik és a gondolatainknál ér véget.” (Idézet a könyvből)

A spanyol Tetovált lányként is emlegetett trilógia első kötetének erőssége az összetett, mégis nagyon szerethető karakterekben, a feszességben és a sodró lendületében rejlik. Na meg a humorban, ami tökéletesen oldja az egyébként brutális cselekmény okozta feszültséget. Közben pedig megismerhetjük egy picit a baszk kultúrát és nyelvet, és Madrid ősi, ma már szinte feledésbe merült föld alatti érrendszerét. A Vörös királynő friss és újszerű thriller, amely szó szerint kivonja az olvasóját a forgalomból – legalábbis addig, amíg a végére nem ér. Utána pedig alig várja majd a folytatást.

     Az elmúlt évek legsikeresebb spanyol bűnügyi története, amelyből tévésorozat is készült. 

Egy dúsgazdag családból származó serdülő rituális gyilkosság áldozata lesz. Egy másik gazdag madridi család lányát elrabolják. A két eset összefügg, és senki nem tudja megoldani, csak Antonia Scott, a legendás képességekkel rendelkező bűnüldöző.

De Antonia a padlón van – nem hajlandó nyomozni, sőt, a lakást sem hajlandó elhagyni. Hogyan lehetne rávenni, hogy mégis vállalja a megbízatást?

Ha Antonia nem száll szembe vele, a gonosztevő hamarosan újra lesújt. (Fülszöveg)

Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977) Újságíró, számos spanyol vezető lap szerkesztőségében dolgozott. Regényei – Espía de Dios, Contrato con Dios, El Emblema del Traidor, La Leyenda del Ladrón, El Paciente, Cicatriz, és legújabb műve, a Reina Roja (Vörös Királynő) – több mint negyven országban jelentek meg, világszerte bestsellerré váltak, és olvasók millióit hódították meg. Hollywoodban több művének filmes adaptációját tervezik. Juan nemrégiben elfogadta a világ legnehezebb felkérését a világ legkomolyabb ügyfelétől, a saját lányától, akinek az volt a kívánsága, hogy rendezze mesesorozatba az esténként elalvás előtt neki mesélt történeteket. Így született meg az Alex Colt-saga.

     „A szomorú valóság az, hogy a tudomány még csak most kezdi felfedezni az emberi elmét, amelynek beláthatatlanok a mélységei.

Nem értjük a sorozatgyilkosokat, ez a szomorú valóság.”

„Ez a csaj egyszer még a vesztemet okozza, mérgelődik Jon. De ha nem, én tekerem ki az ő nyakát.” (Idézet a könyvből)

Juan Gómez-Jurado: Vörös királynő

Eredeti cím: Reina Roja

Fordította: Vajdics Anikó

Megjelent: március 13.

Puhatáblás, 496 oldal

21. Század Kiadó